Klicka, lyssna och koppla av

Aftonbladet.se hjälper dig att gå ner i varv

HÄLSA

- Lär kroppen ta time out, säger Lars-Eric Uneståhl som har gjort de populära avslappningsbanden som hjälpt miljoner svenskar att koppla av. Här kan du lyssna på banden och slappna av!

Foto: Lina Östling
Lars-Eric Uneståhl hjälper dig att koppla av

Vi tror gärna att den ökade stressen beror på att vi jobbar så mycket, men vi svenskar jobbar faktiskt mindre jämfört med folk i andra länder. Vad som hänt är att arbetsglädjen har minskat och då upplever man jobbet mer stressigt. Om man gör en sak dåligt motiverad känner man av negativ stress, medan samma uppgift kan leda till positiv stress om man tycker att det är kul.

– Som idrottsmän när de får en kick inför en tävling, säger filosofie doktor Lars-Eric Uneståhl.

Lars-Eric Uneståhl, har under flera årtionden forskat om mental träning och personlig utveckling. Han har bland annat coachat flera elitidrottsmän och kvinnor, och hans avslappningsband är spridda över hela Sveige långt utanför idrotten.

1970 kom den första avslappnings-LP:n ut. Då fick 26 000 människor

behandlingen. Förra året kom 2,5 miljoner svenskar i kontakt med banden.

När it-samhället bombarderar oss med intryck hela dagarna, och det

rapporteras mer och mer om ökad stress och utbrändhet, är viktigt att kunna slappna av.

Men hur gör man?

– Konsten att varva ner består av två delar. Först gäller det att påverka det man gör så att stressen blir mindre. Man ska öka motivationen och arbetsglädjen. Sen måste man kunna återhämta sig efter ansträngning. Inom idrotten är det lika viktigt vad man gör mellan träningspassen som under.

– Att lära kroppen ta time out och koppla av blir allt viktigare i vårt samhälle.

Marianne Malmquist