Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till:

. Breven publiceras i papperstidningen och på webben om de kommer med.

Hur farliga är nikotinplåster?

Är nikotinplåster och nikotintuggummi lika farligt eller

farligare än cigarretter?

Har slutat röka för tre år sedan, men är fortfarande nikotinist och tuggar nikotintuggummi, tyvärr.

Nikotintuggummi och nikotinplåster är ett hjälpmedel vid rökavvänjning.

Hur är det med din motivation att sluta med nikotin?

Har du sökt hjälp i något organiserat rökavvänjnings-program?

Nikotinplåster och nikotintuggummi är mindre farligt än cigarretter i så motto att tuggummit eller plåstret inte skadar luftvägar och lungor som cigarretter gör.

Kan medicinerna tas samtidigt?

Jag tar Trombyl 1 gr. dagligen för ett klaffel som jag har. Jag har stora problem med kalla händer och fötter, ständigt sus i öronen och väldigt dåligt minne.

Frågan är om jag kan ta Ginkgo biloba samtidigt som Trombyl?

Den här frågan ska de som säljer preparatet kunna svara på. Om personalen i hälsokostbutiken inte kan svaret kan man vända sig till det företag som marknadsför preparatet på den svenska marknaden.

Min pojkvän tål inte min katt

Det är så att min pojkvän är allergisk mot pälsdjur. Han har varit hemma hos mig och min katt ganska mycket. I början gick det ganska bra. Vi köpte Versal på apoteketoch jag städar väldigt ofta och mycket. Nu går det absolut inte längre. Vad ska jag göra för att kunna behålla både katt och pojkvän?

För det mesta får han svårt att andas, ibland till och med andnöd, ögonen kliar och blir svullna och han hostar.

Kan det hjälpa att tvätta katten då man reducerar de allergena ämnena i kattpälsen. Finns det några alternativa lösningar?

Din pojkvän får uppenbarligen en kraftig allergisk reaktion. Den enda säkra åtgärden är att undvika all kontakt med katten. Huruvida pälstvätt kan vara en utväg kan jag inte uttala mig om.

Är det förbjudet att dricka sprit?

Kan man dricka normalt med alkohol om man samtidigt äter Zoloft dagligen? Jag äter 50 mg per dag.

Utan att ge mig in på en diskussion om vad du menar med att ”dricka normalt med alkohol” kan jag säga att alkohol inte påverkar effekten av Zoloft. Alkohol gör alltså inte att läkemedlet förlorar sin effekt och ökar inte heller risken för biverkningar.