Tack för kaffet!

Djävulsdryck eller livselixir? Kaffet har beskyllts för det mesta sedan vi drack första koppen i Sverige på 1600-talet. Hälsa har listat de viktigaste forskningsrönen.

HÄLSA
Foto: PER BJÖRN
Njut av ditt kaffe i lugn och ro. Forskning visar att måttliga mängder koffein är ofarligt.

Kaffet har beskyllts för allt från att ge höga kolesterolvärden, orsaka hjärt-och kärlsjukdomar till olika former av cancer.

Men det har också kommit forskarrön som visar att kaffet tvärtom är bra för kroppen, att tumörer kan minska och att koffeinet kan bota depressioner.

Drick med måtta

– Jag brukar säga att man utan problem kan dricka sitt kaffe – men att man ska göra det med måtta, precis som allt annat, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Han dricker själv fem-sex koppar kaffe varje dag.

– Om man har hög kolesterolhalt bör man vara försiktig med både vad man äter och dricker. Kokkaffe kan man mycket väl dricka om man gör det med måtta. Annars tror jag att kaffebrödet är precis lika farligt som kaffet.

Enligt flera studier är kokkaffe den värsta boven, särskilt för män med dåligt hjärta. De farliga ämnena är cafestol och kahweol, två fetter som finns i kaffebönan som frigörs vid stark upphettning. När kaffet bryggs fastnar de i filtret och kan inte göra någon skada.

Enligt Bertil Fredholm är det viktigt att känna efter hur mycket kaffe man tål. Kaffemängden är individuell, somliga tål tio koppar per dag medan andra bara klarar en kopp. Varje människa har en medfödd toleransnivå som kan ändras under vissa perioder i livet, till exempel under graviditeten.

Kaffet skiljer sig från andra droger som efterhand kräver allt större doser för att ge samma effekt.

Studie på gravida

– Det finns en del oklara frågor kring kaffets effekter, bland annat vet man inte riktigt säkert hur koffein påverkar en graviditet, men flera grupper forskar kring sambandet. Samma sak gäller om tidigt koffeinbruk ökar risken för bruk av andra droger senare i livet. Den studien beräknas bli klar om två år, säger Bertil Fredholm.

Petra Holm