– Stressmagen var nära att knäcka mig

Ett naturmedel blev räddningen för skådespelerskan Nina Gunke

HÄLSA

Nina Gunke, 45, drog på sig kronisk magvärk. Hon tvingades tacka nej till flera stora roller.

– Stressmagen höll på att knäcka mig, säger Nina.

I dag mår skådespelerskan bra. Hon har hittat ett naturmedel som botar det magonda.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Stressen var nära att ta knäcken på skådespelerskan Nina Gunkes mage. Hon testade en rad hälsokostpreparat innan hon till slut blev hjälpt av ett naturmedel med kiselsyra.

När karusellen snurrade som värst, vinter–vår i fjol, ilade tvåbarnsmamman mellan dubbla, dagliga inspelningar och föreställningar.

Först såpaskådis (Rebecka i ”Skilda världar”), sedan direkt till Stadsteatern och till en av rollerna i ”Piaf”. Tidiga morgnar och sena kvällar.

– Stressen och flängandet gjorde att jag sällan hann äta riktig mat, säger Nina.

– Magen, min livsnerv, tog stryk. Tröttheten kändes bedövande och sög gradvis musten ur kroppen. Fick allt svårare att orka jobba.

Nina Gunke provade det mesta som hälsokostbranschen kunde erbjuda. Men ingenting verkade hjälpa. Stressmagen reagerade vid varje extra liten påfrestning. Att äta stark, kryddad mat, som Nina tidigare älskat, kunde hon glömma.

Mest av en slump började Nina prova Silicol, en geléartad produkt, ett naturmedel innehållande kiselsyra. Just nu ligger produkten hos Läkemedelsverket för registrering som naturläkemedel.

– Det fungerar bra på mig. Jag tar en matsked varje morgon och ibland vid större måltider eller inför jobbsituationer som kan innebära stress. Jag tycker det är bra för magen, håret, huden, ja för hela kroppen, säger skådespelerskan.

Gick in i väggen av allt jobb

Dubbelarbetet i fjol fick Nina Gunke att gå in i väggen. Hälsan och familjelivet blev lidande. Efter en mardrömslik, dålig aprilmånad kände hon sig tvingad att avboka nya roller och engagemang.

– Är man slutkörd finns det inget annat alternativ än ett nej, säger Nina.

– Jag kände att min kropp behövde vila, få tid att ta tillbaka det den förlorat.

Nina Gunke, som biopubliken snart kan se i en huvudroll i Mats Arehns ”En förälskelse”, säger att hon lärt många saker av smällen i fjol. Hon tänker aldrig försätta sig själv i samma situation igen.

Från och med nu handlar det om lagom mycket jobb. I april dyker hon upp i nypremiären på Stadsteaterns scen. I Piafföreställningen med Helena Bergström i huvudrollen.

Tomas Sjöman