Nickel kan vara orsak till ständig trötthet

FORSKARE: Patienter kan bli helt bra om de skyddar sig mot metallen

HÄLSA

Nickel kan vara en av orsakerna till kroniskt trötthetssyndrom.

Minst hälften av dem som lider av kronisk trötthet har också nickelallergi.

– Dessa patienter kan bli helt bra om de skyddar sig mot nickel, säger docent Björn Regland.

Björn Regland arbetar på Gottfriesmottagningen i Mölndal, en privat specialistmottagning för patienter med kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi.

Han forskar för att hitta olika riskfaktorer som kan orsaka och utlösa de kroniska besvären. Målet är förstås att kunna bota alla dem som lider av dessa än så länge oförklarade sjukdomar.

– Bakom kronisk trötthet ligger i de flesta fall biologiska orsaker. Infektioner och störningar i ämnesomsättningen tycks, liksom nickelallergi, kunna utlösa kronisk trötthet.

Ungefär varannan patient hade en infektion, som halsfluss, strax innan sjukdomen bröt ut.

– Vi har gjort försök med att behandla patienterna med vaccin. På så sätt hoppades vi kunna stimulera deras immunsystem.

Vaccinet, som innehåller delar av döda stafylokockbakterier, sprutades in under huden en gång i månaden på 100 kvinnor med kronisk trötthet och fibromyalgi.

– En dryg tredjedel reagerade mycket positivt. De kände sig piggare, hade mindre värk och fick bättre motståndskraft mot infektioner, berättar Björn Regland.

Att många var nickelallergiska upptäcktes mest av en slump.

– En del av patienterna i försöket reagerade inte så bra på vaccinet.

– Det visade sig att de som både var nickelallergiker och rökare reagerade sämst.

Att sluta röka hjälper många

Hos dem som är sensibiliserade och reagerar mot nickel uppstår kontakteksem – kliande utslag – en tid efter kontakten med ämnet. Det kan ta timmar eller till och med dagar innan besvären sätter igång.

– De som är allergiska tål inte nickel i någon form, varken mot huden, i luft eller mat.

Nickel är ett av de många skadliga ämnena i tobaksrök.

– Jag har sett patienter bli helt fria från sin förlamande trötthet när de slutat röka.

Nickel finns också i vanliga matvaror som spenat, broccoli, skaldjur, havregryn, nötter, choklad och lakrits.

– Genom att undvika nickelhaltiga matvaror kan många bli bättre. Men det tar lång tid, kanske ett par månader, innan effekten kommer, säger Björn Regland.

De som blir kvitt sin kroniska trötthet genom att avstå från nickelhaltig mat kan sedan ofta känna att de faktiskt inte tål vissa födoämnen:

– Fyra–fem timmar efter att de ätit något med högt nickelinnehåll känner de samma förlamande trötthet igen.

Störningar i ämnesomsättningen tycks också kunna ligga bakom kronisk trötthet. En del i denna grupp kan förstås dessutom ha nickelallergi och/eller ha haft en infektion innan de drabbades av kronisk trötthet.

Människor med nedsatt sköldkörtelfunktion kan bli väldigt trötta. Människor som av ärftliga skäl har svårt att tillgodogöra sig B-vitaminet folsyra kan också drabbas av trötthet. De som har ärvt sitt anlag kan få detta konstaterat vid en så kallad gentypning.

Kroniskt trötta är sällan deprimerade

Ett enklare sätt är att mäta halten av ämnet homocystein i blodet. Om koncentrationen är ovanligt hög tyder detta på att det behövs extra folsyra.

Med tillskott av höga doser folsyra försvinner ofta tröttheten.

En del läkare tror att kroniskt trötthetssyndrom har sin grund i själen. Björn Regland hör inte till dem. Han är helt övertygad om att den extrema tröttheten huvudsakligen har fysiska orsaker.

– De patienter jag möter är starka med stark livsvilja. Trots att de är trötta och har svårt att orka med är de sällan deprimerade.

Är du allergisk?

En sjukdom – flera symptom

Eva Tiwe