FRÅGA NÄRINGSFORSKAREN

HÄLSA

Dr. Magnus Nylander är expert på näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: [email protected]

eller skriv till: Näringsforskaren, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

HUR SLIPPER JAG KALLA FÖTTER?

Mina tår och fingrar blir ofta vita och iskalla. Kan man äta någon särskild mat eller naturpreparat för att få bättre blodcirkulation?

Det finns flera möjliga orsaker till dina vita händer och fötter. Du bör därför låta dig undersökas av läkare. Allmänna tips för att hålla igång cirkulationen är att klä sig varmt, långvarig lågintensiv motion och gymnastik. Medicinalörten ginko biloba har visats kunna förbättra mikrocirkulationen och kan vara värd att pröva. Avslutningsvis är en fullvärdig kost nödvändig för blodkärlsnätets och alla andra vävnaders funktioner.

HUR EFFEKTIVA ÄR PRODUKTERNA?

Med tanke på hur stora bantningsmedel och andra tillskott från Herbalife är, så skulle det vara intressant att veta vad det finns för vetenskapliga belägg bakom alla lovorden.

Herbalife är ett amerikanskt multinationellt så kallat MLM-företag vilket bland annat innebär att man säljer via ”home-parties” och att i princip vem som helst kan börja sälja produkterna. Det gör att produkterna inte utsätts för samma granskning som i hälsokostbutikerna, inte heller branschföreningens produktkontroller.

Å andra sidan utesluter detta inte att Herbalife kan ha både forskning och bra produkter. Själv har jag inte sett någon svensk forskning på produkterna. Jag har läst en del amerikansk forskning, men man skulle gärna se oberoende studier i andra länder.

NÄR BEHÖVS KOSTTILLSKOTT?

Bör man äta olika kosttillskott även när man känner sig fullt frisk?

Trots betydande kostinformation äter många ändå näringsmässigt utarmad och ensidig mat. Alla dessa är definitivt i behov av kosttillskott och ofta främst vitaminer, mineraler och vissa fettsyror.

Även de som till synes äter fullvärdigt kan ofta ha behov av kosttillskott av till exempel selen, vitamin E och för kvinnor järn.

Kan proteiner bli fett i kroppen?

Jag undrar om det finns någon process i kroppen som omvandlar kolhydrater eller proteiner till fett.

Om du äter ett överflöd av kolhydrater eller proteiner i relation till dina behov så kommer du att bli fetare. Även om man lättast blir fet av ett högt fettintag så kan man alltså bli det utan ett högt fettintag. Däremot omvandlar man inte, som många tror, sina egna muskler (som består av främst protein) till fett om man slutar träna.