Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till:

. Breven publiceras i papperstidningen och på webben om de kommer med.

Hur behandlas ulcerös kolit?

Vilka mediciner rekommenderar du mot ulcerös kolit? Har lidit av sjukdomen i drygt 10 år. Hur går det med forskningen vad gäller nya mediciner och sjukdomens uppkomst?

Sjukdomen ulcerös colit går i skov. Med skov menas att sjukdomen är aktiv med blodiga diarréer. Mellan skoven är man besvärsfri. Vid ett skov är kortisonpreparat det mest effektiva läkemedlet. Kortison kan man ta antingen som tabletter eller som klysma, en lösning som sprutas in i ändtarmen. Om man väljer klysma eller tabletter beror på hur stor del av tarmen som är angripen av inflammationen. Om bara den nedersta delen av tjocktarmen och ändtarmen är inflammerad väljer man i första hand klysma, annars tabletter.

Mellan skoven rekommenderar jag behandling med något preparat som innehåller 5-aminosalicylsyra. Dessa preparat minskar risken för att inflammationen blossar upp på nytt.

Är det farligt att ha näsblod?

Nästan varje morgon i två veckors tid har jag haft näsblod när jag stigit upp. Jag börjar bli lite orolig. Är det tecken på sjukdom? Jag är 21 år gammal och i övrigt fullt frisk.

Näsblödningar härrör i 90% av fallen från den främre delen av näshålan, från det som på fackspråk kallas för locus Kisselbachi. I dessa fall behöver man inte oroa sig för någon bakomliggande sjukdom, utan blödningen kan ha framkallats av virusinfektion, snytning, näspetning, alltför flitigt användande av näsdroppar med mera. Endast i undantagsfall beror alltså näsblödningen på en bakomliggande sjukdom och då finns också andra sjukdomstecken som till exempel blåmärken, blodutgjutning i leder, osedvanligt kraftiga menstruationer och blödningar från tandköttet.

Hur slipper jag blodsmaken?

När jag är ute och springer på vintern blir det så kallt i bröstet att det gör ont. Senast jag tog en löprunda märkte jag att hade blodsmak i munnen precis när jag sprungit klart och jag satte mig ner och vilade. Det har nu gått en vecka och när jag hostar får jag fortfarande blodsmak i munnen.

Jag är en van löpare och det här har aldrig inträffat förut. Nu vågar jag inte springa mer. Är det farligt att träna utomhus i minusgrader?

Generellt är det inte farligt att träna utomhus i minusgrader förutsatt att man klär sig ordentligt och skyddar de kroppsdelar som utsätts för kylan, t ex nästipp och öron. Om man har astmatiska besvär kan inandning av kall luft utlösa en astmatisk attack, något som går att förebygga med astmaläkemedel eller speciella andningsskydd.

ARTIKELN HANDLAR OM