Hett vinternöje i 18 minusgrader

Foto: Andreas Hillergren
HÄLSA

Att bada i en isvak är egentligen inte kallt.

Det känns mer som att doppas i smält bly.

Men efter isbadet rusar en frisk kraft genom kroppen.

Hälsa har testat vakbad i Norrland.

Kaminen i bastun sprakar och knastrar hemtrevligt. Det luktar vedeld och väggstockarna svettas kåda i stearinljusens flackande sken. Värmen dröjer sig kring 60 grader, en behaglig temperatur som långsamt värmer kroppen genomhet och svettig utan att det blir svårt att andas.

Att bada i bastu hör vakbadet till.

Och helst ska den värmas med kamin.

– Det går inte att jämföra med en bastu som har elektriskt aggregat, där luften blir alldeles för het och torr, säger Klas Strandberg från äventyrsarrangören TuristCompaniet i Örnsköldsvik, vår guide i vakbadandets ädla konst.

På bastulavarna sitter också Klas föräldrar Bengt och Evy samt deras kompis Lena Johnsson. Det norrländska sällskapet är vakvetaraner och badar regelbundet året runt.

– Isbadet kör i gång systemet när blodet pumpas runt för att värma upp kroppen, säger Klas.

Ingen idé att tveka

Därefter är det slutsnackat och upp till bevis. Ångande i luften, som mäter 18 minusgrader, springer vi genom snön mot vaken.

Den mörka fyrkanten ser olyckbådande ut i snöns vita täcke. Men det finns ingen tid för tvekan. Utan eftertanke slänger vi oss i.

Kylan i det svarta vattnet är omedelbar och så intensiv att den brinner mot kroppen.

Efter en kort stund i vattnet börjar det värka i muskler och leder. Efter en halv minut skriker det i kroppen av protest. Ändå går det trögt att ta sig uppför stegen ur vaken, på grund av de köldstela musklerna.

Väl uppe på kanten kommer känslan av oövervinnlighet, när det rusande blodet i kroppen vräker fram hetta och kraft. Vi står runt vaken en stund och det är en märklig upplevelse att stå näck i den norrländska februarikylan utan att frysa. Därefter är det dags för en ny tur i bastun.

– Vi brukar hoppa i 2–3 gånger och badar bastu emellan doppen. Det brukar ta omkring två timmar, säger Evy Strandberg.

Glöm inte sockarna

Diskussionerna i bastun går nu in på vinsterna med att bada i vak.

Sällskapet är fullständigt överens om att man blir piggare och Klas nämner en rysk undersökning som belägger badandets stärkande effekter på immunförsvaret. Stimuleringen av blodcirkulationen konstateras som orsak.

Efter en knapp halvtimme har kroppen blivit mör och varm av bastuvärmen igen.

Ute väntar vaken, gnistrande svart i det norrländska skymningsmörkret. Kroppen längtar efter svalka.

Dags för nästa dopp.

Tips: Med strumpor på fötterna kyls de först i vaken, och inte i snön på vägen dit.

Johannes Lundborg