Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: Hälsa eller skriv till: Fråga Psykologen, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Foto: Mikael Gustavsen

Varför kommer tankarna?

Jag är en kille, 29 år gammal, och för cirka 4 månader sen fick jag det lite lugnare på jobbet efter att ha stressat ganska hårt i 4–5 år. Då hände något. Det började med spänningshuvudvärk. Jag har även fått svårt att somna på grund av otäcka tankar, till exempel att jag ska göra mig själv eller min flickvän illa. Jag vet att det aldrig skulle hända, men varför kommer tankarna? Kommer de att gå över av sig självt? Jag har varit på läkarstationen i min kommun, läkaren där ville inte tro att det var något psykiskt sa han.

Efter att ha levt i stress under en period kan man uppleva saker som du beskriver. Under stress upplever man ju att man inte riktigt har kontroll på tillvaron. Då kan tankar om att man riktigt ska tappa kontrollen uppkomma och vad skulle hända då? För din del är det rädslan att du skulle skada dig och din flickvän vilket gör att du får mycket obehag. Detta gör att du spänner dig till max och blir ännu mer rädd för att detta ska hända. Så är du inne i en ond cirkel.

Du vet med dig att det aldrig skulle hända men trots detta ligger du på kvällarna och är rädd för att det ska hända. Då ger du egentligen kroppen dubbla budskap. I och med att du vet att det inte händer – bestäm dig för att detta är sanning och säg det till dig själv varje gång tanken dyker upp. Om du inte får ordning på din sömn och dina tankar – sök upp någon psykiatriker eller psykolog som känner igen problemet.

Hur slipper jag tala inför folk?

Jag lider av social fobi. Just nu studerar jag och i nästan varje klass ingår någon slags redovisning. Jag brukar höra med mina lärare om jag kan skriva en extra uppsats eller något så att mina betyg inte ska sjunka. Varje gång får jag till svar "Alla är väl lite nervösa över att hålla tal. Det blir nog bra ska du se." Hur går det till att få en diagnos av en läkare, så att jag har ett "bevis" att visa för mina lärare, så att de tror mig när jag säger att jag inte klarar av att hålla tal? Vart går jag?

Du kan söka upp din psykiatriska öppenvårdsmottagning eller en privat psykolog/psykiatriker för att se om din egen diagnos stämmer. Men det viktigaste är inte att du får ett bevis på att du har social fobi utan förslag på vad du kan göra för att slippa ha det.

Behandlingen man rekommenderar idag för social fobi är kognitiv beteendeterapi där man förändrar sättet att tänka och bete sig i dessa situationer så att man sedan klarar dem. Man kan även få medicinering enbart eller som ett komplement till behandlingen. Lycka till!