Sängvätare botas med ny metod

HÄLSA

Vågar inte ditt barn sova över hos kompisar av rädsla för att kissa på sig?

Barn som kissar i sängen är beredda att avstå från mycket för att slippa avslöja sin hemlighet.

Men det finns hjälp att få. Nattens sängvätare kan bli torr på ett par månader.

De barn som själva tycker att sängvätningen är ett problem blir lättare av med besvären.

Medicin och larm kan snabbt befria fyra av fem från plågan. De flesta som söker läkare nu kan vara besvärsfria till sommaren, hävdar Sven Mattsson, överläkare vid barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Behandlingen börjar oftast med en larmmatta i sängen. Larmet går så fort det kommer en droppe kiss på mattan. Tanken är att barnet ska vakna och gå på toaletten.

Men denna så kallade enuresmatta fungerar inte alltid så bra. En del barn hamnar utanför mattan i sömnen och kisset kommer bredvid.

Lättare med radiosändare

Dessutom måste larmmattan läggas undan varje morgon. Vem vill att kompisarna frågar varför det finns något konstigt med sladdar i sängen?

Enklare är Enurad. Det är en radiosändare som sätts i en liten ficka framtill på pyjamasbyxorna. Sändaren, som inte är större än en tumme, skickar en signal till en väckarklocka när den känner av de första kissdropparna.

– Man slipper sladdar och klockan ser helt vanlig ut.

Minirin är tabletter eller nässprej som tillför hormonet ADH. ADH, en förkortning för anti-diuretiskt hormon, gör att det bildas mindre med kiss på natten än på dagen.

– En del behöver både larm och Minirin för att bli torra, säger Sven Mattsson.

Det går utmärkt att bara ta läkemedel ibland, till exempel under en kollovistelse, lägerskola eller annat tillfälle då barnet sover borta.

– Man kan medicinera under tiden som kollot eller lägret varar och sluta när man kommer hem.

Men det är bäst att gå till doktorn redan nu för att hinna prova sig fram till vilken dos som behövs för att hålla barnet torrt.

Lättare för dem som lider

De barn som själva tycker att sängvätningen är ett problem blir lättare kvitt besvären än de som struntar i det. Det räcker inte att ha föräldrar som är trötta på att ständigt tvätta lakan.

Sven Mattsson har låtit barn sova med en ultraljudsapparat på magen. Varje kvart registreras hur mycket kiss som finns i blåsan.

– Många sängvätare har helt normal urinproduktion.

Mängden kiss verkar inte påverka huruvida det kommer i sängen eller inte. Vissa nätter är de torra, andra rinner det över.

– Volymen tycks inte spela någon roll, men de nätter då barnen kissar i sängen har blåsan ofta fyllts snabbare än de nätter då de är torra, säger Sven Mattsson som presenterar resultaten från ultraljudsmätningarna vid en medicinsk kongress i Århus i april.

Barn som kissar i sängen är mer svårväckta än andra barn. De flesta av oss vaknar direkt när blåsan är full. Men inte sängvätarna.

Sover djupt

– De här barnen sover väldigt djupt. Man kan nästan spränga bomber utan att de vaknar.

Barn som kissar i sängen brukar få rådet att avstå från att dricka någonting timmarna före läggdags. Men frågan är om det spelar någon roll.

– Oftast har det ingen betydelse om de druckit något, säger Sven Mattsson.

Eva Tiwe

ARTIKELN HANDLAR OM