Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected]

eller skriv till: Fråga Psykologen,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Vad ska jag göra åt mina problem?

Jag är en 17-årig tjej som verkligen känner att livet är på topp, men ändå inte. Hemma finns problemen. Morsan är psykiskt sjuk och farsan är våldsam, men döljer det bra. Man känner sig instängd och flera gånger under dagen vill jag bara springa ut och aldrig stanna. Jag vill känna mig fri från alla dessa problem men det går inte. Jag vågar inte söka hjälp.

Du har inget att skämmas för! Du ska inte vara ensam om en sådan situation du beskriver och du behöver hjälp, råd och stöd hur du ska klara av situationen. Ta kontakt med någon – kuratorn/psykologen på din skola, Bris eller barn och ungdomspsykiatriska mottagningen där du bor. De har alla tystnadsplikt. Ta kontakt med någon omgående!

Varför mår jag inte bra ?

Jag är en tjej på 23 år, boende på landet med pojkvän och katt. Jag mår inte bra. Sover dåligt, går alltid upp tidigt, är väldigt rastlös, och har panik över dessa långa mörka kvällar med bara tv. Efter jobbet åker jag direkt hem, får panik över telefonsamtal som är till mig. Tänker ofta på mat och har ett jobbigt förhållande till mat. Helger tillbringas framför tv, med godis, glass, popcorn. Livet är trist. Varför känns det så?

På sätt och vis är det naturligt att vi går ner i varv under vintern och inte orkar lika mycket som vanligt. Men det du beskriver låter inte bra. När man känner sig trött och nere drar man sig undan och risk finns att genom detta blir man ännu mer trött och nere. Det gäller att bryta mönstret. Det du kan göra själv är att försöka att boka in vissa saker trots att det inte känns så kul. Om det känns som en omöjlighet tror jag att du behöver hjälp. Ta i så fall kontakt med den psykiatriska mottagningen där du bor.

Hur länge ska jag ha ångest?

Jag har fått ångest och är lite nedstämd. Jag har jobbat mycket övertid och det innebar att jag nästan gick in i väggen. Jag har fått hjälp med kognitiv psykoterapi och det har hjälpt mig mycket. Nu undrar jag är det normalt att få ångest när man nästan går in i väggen och tar det långt tid att bli av med det?

När man är uppe i varv ökar kroppens aktivitet för att man ska klara av att hålla detta tempo. Det kan man klara av ett tag men om det höga tempot fortsätter börjar kroppen att protestera genom att man aldrig riktigt kommer ner i varv. Då kan man uppleva kroppens aktivitet som obehaglig och börjar fundera vad det är som händer i kroppen. Då har ångesten gjort sitt intrång.

Hur lång tid det kan ta beror helt på din situation. Det viktigaste är dock att du inte är rädd för ångesten.