Fråga näringsforskaren

HÄLSA

Dr. Magnus Nylander är expert på

näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: [email protected]

eller skriv till: Näringsforskaren,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Foto: Mårten Svemark

Hur upptäcks vitaminbrist?

Hur kan jag upptäcka om jag har vitaminbrist?

De första tecknen på vitaminbrister är ofta trötthet, brist på energi, dålig aptit, svårigheter med koncentrationen, mun-slemhinnebesvär, ökat håravfall och ökad infektionskänslighet. Förvärras bristerna ytterligare får man mer specifika symtom. I värsta fall kan det slutligen utvecklas bristsjukdom, exempelvis skörbjugg med svåra inre blödningar vid brist på vitamin C. Lyckligtvis är så svåra brister idag mycket ovanliga.

Hur fungerar esberitox?

När jag håller på att bli förkyld brukar jag ta ett preparat som heter Esberitox. Tycker du att det fungerar bra?

En förutsättning för ett bra fungerande immunförsvar är ett väl sammansatt näringsintag. Det är väl dokumenterat att flertalet vitaminer och mineraler och spårämnen är nödvändiga för att immunförsvaret skall kunna fungera bra. Viss forskning tyder på att ginseng och vitlök ger immunförsvarsstärkande effekter. Vad kan man då göra för att lindra och i bästa fall ”bryta tillbaka” en förkylning när man känner de första symtomen? Ett beprövat alternativ är höga intag av vitamin C, vanligt med cirka 0.5g varannan timme under en hel dag. Många hävdar att C-vitamin kan hindra en begynnande förkylning. Sugtabletter med zink har visat en förkylningshämmande effekt i flera studier. Det preparat du prövat innehåller medicinalörten Echinacea som också har immunförsvars-aktiverande effekter samt har en lång tradition som symtomlind-rare i samband med förkylningar. Den forskning som finns går inte emot att örten har effekt men fler studier är önskvärda.

Vad hjälper mot prostataproblem?

Har prostataproblem och täta toalettbesök sedan en längre tid. Finns det några naturmedel som hjälper?

Om du inte är undersökt av läkare skall du omgående undersökas för att kunna utesluta att det rör sig om prostatacancer eller annan allvarlig sjukdom som kräver omedelbar medicinsk behandling. Vad finns då för behandlingar vid godartad prostataförstoring? Förutom flera typer av kirurgiska ingrepp och några receptbelagda läkemedel, så finns det som svar på din fråga två naturläkemedel, Cernitol och Curbicin. Cernitol är ett pollenextrakt som utövar sin effekt i prostatacellerna. Det hämmar prostatacellernas tillväxt, minskar bindvävsinlagring, minskar ödem, samt har en avslappnande effekt på muskulaturen vid blåshalsen och i urinröret. Curbicin är ett extrakt av pumpakärnor och dvärgpalm som fungerar på ett liknande sätt.