Pollen kan lindra din PMS

Foto: linda malm
– I dag har jag nästan inga symptom alls, är mycket gladare och har ingen värk. Enda biverkningen är att jag har blivit så pigg, säger Jill Jansson som provat Femal mot sina PMS-besvär.
HÄLSA

Gnällig, molande sorgsen och blixtrande arg – så kan man känna sig när man har PMS.

Enligt två kliniska studier tycks naturmedlet Femal kunna lindra besvären.

Upp till två veckor före mensen drabbas 80 procent av alla kvinnor av premenstruell spänning, PMS, i någon grad. Den direkta orsaken till PMS är okänd, men besvären beror sannolikt på de hormonella svängningarna under menstruationscykeln. Förutom att humöret kan åka berg- och dalbana brukar symptomen vara huvudvärk och en känsla av uppblåsthet.

Vissa mediciner kan ibland hjälpa. Oftast handlar det om hormon- och vitamintabletter. Vid svårare fall kan det krävas antidepressiva läkemedel för att livet ska bli uthärdligt.

”Effekterna är mycket slående”

Naturmedlet Femal sägs kunna ge lindring på naturlig väg, något som beläggs med resultaten från kliniska studier.

– Effekterna är mycket slående för att komma av ett naturmedel, säger Kaj Winther, överläkare i klinisk biokemi vid Universitetssjukhuset i Köpenhamn.

Winther genomförde under slutet av 90-talet två studier på Femal i vilka 16 respektive 32 kvinnor deltog. Den senare var en så kallad dubbel blind-studie, där varken läkarna eller kvinnorna som deltog visste om tabletterna var Femal eller verkningslösa sockerpiller. Kvinnorna, i åldrarna 20–54 år, deltog i sammanlagt fyra månader.

60 procent av kvinnorna som ätit Femal uppgav att de kände mindre irritation, depression och viktökning.

– Jag tycker inte att PMS ska kopplas till psykiatrin och anti-depressiva läkemedel, därför är det glädjande att ett naturmedel kan ge så goda resultat, säger Kaj Winther.

Hälften av försökspersonerna uppgav att de också kände hur bröstspänningar, huvudvärk och så kallad bloating minskade. Bloating är en känsla av uppblåsthet, när till exempel ringar känns för små för fingrarna.

Samlas in till bidrottningen

De aktiva ingredienserna i Femal är extrakt av pollen och pistiller från olika grässorter samt bidrottningsgelé. Det senare är en energirik substans som arbetarbin samlar in till sin drottning som föda.

– Extraktet innehåller bioflavonider, polyfenoler och andra anti-oxidanter, som vi tror påverkar kärlläckage vid olika syndrom som till exempel PMS, säger Christer Hedman, klinisk farmakolog som forskat kring ämnena i Femal.

Enligt Kaj Winther har de pollen som ingår i Femal fått skalen bortrensade. Detta innebär att medlet kan ätas också av pollenallergiker.

Femal äts förebyggande med en dos om dagen. Medlet säljs i hälsokosthandeln.

Naturmedlet Femiform innehåller liknande ingedienser och är också verksamt mot PMS. Ett annat naturmedel mot besvären är Efamol som innehåller jättenattljusolja.

Johannes Lundborg