”Du kan inte bli gravid, sa läkarna…”

Nu vill mamma Julia hjälpa ofrivilligt barnlösa

HÄLSA

– Inte en chans att du kan bli med barn!

Det beskedet fick Julia Indichova av flera fertilitetsspecialister.

– Tack och lov att jag aldrig gav mig, säger Julia, och ger sin dotter en bamsekram.

Foto: MARIA MELIN
”Adira är mitt livs stora ljus”, säger Julia Indichova och kramar om sin dotter Adira, som blivit till mot alla odds.

Nu hjälper Julia andra barnlösa att bli fertila.

New York-bon Julia Indichova och hennes make Ed hade redan Ellena, 13 månader, när de tyckte att det var dags att skaffa ett syskon till lillflickan.

Men eftersom Julia hunnit bli 42 år ville de först ha grönt ljus från expertisen på området.

– Jag ville få en bekräftelse på att jag var kapabel, berättar Julia.

Då kom chocken. Provsvaren tydde på att Julia inte längre producerade några fertila ägg. Hennes FSH-värde, ett mått som indikerar fertiliteten, var för högt.

Vart Julia och hennes man än vände sig fick de samma besked. Inga gängse behandlingsvägar stod öppna för dem.

Men Julia Indichova vägrade att ge sig. Hon provade healing, akupunktur, örtmedicin, yoga och reningsbehandlingar.

– Under hela tiden ägnade jag mycket tanke åt emotionella och andliga saker. Tankeprocessen och yogaträningen hade kommit en bra bit på väg när jag bestämde mig för att bli fiskätande vegetarian och bara äta nyttig mat. Jag tror att det var en kombination av allt detta som gjorde att jag till sist lyckades bli gravid.

När Julia Indichova hade fyllt 43 testade hon återigen sitt FSH-värde. Det hade sjunkit drastiskt, från 42 till 21.

Tror på diet och tankekraft

– Jag kände att dieten och livsinställningen hade gjort stora förändringar i min kropp. Något sa mig att vi skulle fortsätta försöka bli med barn på egen hand ett tag till.

Plötsligt en dag kände Julia de välbekanta spänningarna i brösten. Hon var gravid!

I april 1994 födde hon lilla Adira, som nu hunnit bli sex år.

Sedan Adira föddes har Julia Indichova vigt sitt liv åt att hjälpa andra att bli fertila. Hon har skrivit boken ”Inconceivable – winning the fertility game” och skapat sin egen webbsajt för infertila, www.fertileheart.com. Hon håller också föreläsningar varje vecka där hon uppmanar andra ofrivilligt barnlösa att inte ge upp.

Under föreläsningarna brukar Julia bland annat be alla att ställa sig själva följande fråga: ” Tror jag innerst inne att en graviditet är möjlig för mig?”

– Det är nyckelfrågan. Och du måste kunna svara ja. Det går att arbeta fram ett ja om du inte redan känner så längst in i hjärteroten. Nästa fråga du måste besvara inom dig själv är varför du vill bli mor eller far. Faktum är att det finns ovärderliga svar gömda i själen som kan hjälpa dig att lossa blockeringar. Det viktiga är att hitta dessa orsaker.

Julia Indichova anser att känslomässiga och andliga faktorer är det som hjälper allra bäst mot barnlöshet. Först i tredje hand sätter hon den hårda diet hon själv har levt efter i nio år.

– Bli din egen expert och gräv i ditt eget inre för att hitta både de själsliga och fysiska medlen som hjälper just dig, säger hon.

Charlotte von Proschwitz

ARTIKELN HANDLAR OM