- Nu slipper jag huvudvärken

Botoxsprutan hjälpte Johan

1 av 2 | Foto: Sofia Ekström
Joahn Ludvigsson
HÄLSA

Trots att ännu ingen svensk studie finns erbjuder AM-kliniken i Stockholm redan botoxbehandlingar mot migrän och spänningshuvudvärk.

- Jag har inte haft spänningshuvudvärk en enda gång sedan jag fick botoxinjektionen, säger patienten Johan Ludvigsson.

När Marko Ylén och Anna Pettersson startade AM-kliniken för ett år sedan hade de redan arbetat med botox tidigare, men då enbart i kosmetiska sammanhang.

Ganska snart upptäckte de att flera av deras patienter som tidigare fått botoxinjektioner mot rynkor i pannan också hade märkt en avsevärd lindring av främst spänningshuvudvärk, men också migrän i viss utsträckning.

- Vi ringde genast tillverkaren Allergan och frågade om det kunde vara möjligt, och då fick vi höra om den amerikanska studien. Vi bestämde oss direkt för att erbjuda botoxinjektioner mot huvudvärk som ett alternativ, säger Anna Pettersson, marknadsansvarig för AM-kliniken.

Även mot tandgnissling

I dag behandlar de cirka tio personer varje vecka mot spänningshuvudvärk.

- Vi har fått oerhört god respons på behandlingen och använder den också mot tandgnissling eftersom det finns ett samband mellan spänningshuvudvärk och tandgnissel, säger Marko Ylén, läkare.

AM-kliniken är i dag den enda privata klinik i Stockholm och Gävle som utför den här sortens behandling.

Kostar 3 000-4 000 kronor

Priset för botoxbehandling ligger på runt 3 000-4 000 kronor. Men Johan Ludvigsson, 28, tycker att det är värt varenda krona. Han testade botox första gången i höstas med ett gott resultat.

- Jag har inte haft spänningshuvudvärk en enda gång sedan dess, det är en obeskrivlig känsla. Tidigare hade jag ofta ont i huvudet eftersom jag stressar mycket. Ibland gjorde det så ont att jag var tvungen att blunda, säger Johan.

Han tycker inte att det är något problem att han inte längre kan höja ögonbrynen på samma sätt eller att rörelseförmågan i pannan numera är begränsad.

- Nej, det är en vanesak. Nu känns det inte alls konstigt. Och det är ju bara positivt om man samtidigt slipper några rynkor, säger han.

Nu funderar AM-kliniken på att göra en egen studie kring botox och migrän.

- Kanske kan man aldrig hitta ett botemedel mot migrän, men om det här är ett sätt att minska smärtan så är det absolut värt att testa, säger Marko Ylén.

Så fungerar botox

Medicin lindrar migrän - men än finns ingen bot

Petra Holm