Nu skaffar svenska män större bröst

HÄLSA

Visst finns silikonbröst för män.

Se på Sylvester Stallone, till exempel.

- De flesta män som gör en bröstoperation vill se ut som om de går på gym varje dag, säger plastikkirurgen Jan Jern-beck på Akademikliniken i Stockholm.

Lasse, 31, gick till plastikkirurgen för att bygga ut bringan.

- Jag ville rätta till min lite sneda bröstkorg, förklarar Lasse.

Hur hårt Lasse än tränade lyckades han aldrig träna bort en medfödd defekt som gör att ena sidan av hans bröstkorg ser mindre ut än den andra.

Det går att träna sig till större bröstmuskler. Men i dag väljer allt fler män att skaffa sig drömkroppen med hjälp av silikon. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

De är inte lika runda och skvalpiga förstås. Men de är gjorda av silikon.

- Manliga silikonbröst är tillverkade av en ganska mjuk typ av fast silikon, säger Jan Jernbeck, som opererade in lösbröst på runt tio män förra året.

- Än är operationer som ger en illusion av markerade bröstmuskler på män ingen stor artikel för oss. Men visst växer intresset. Av 100 människor som låter plastikoperera sig i dag är 80 kvinnor och de övriga 20 män. Vanliga ingrepp bland män är fettsugning, ögonlockslyft, eller pannlyft.

Vill ha tydligare bröstmuskler

Manliga silikonbröst har funnits på Jan Jernbecks repertoar i omkring sex år.

- Vi plastikkirurger, som tittar på ett annat sätt när vi studerar människor, har ju sett på bild att kändisar som Sylvester Stallone förmodligen haft något inopererat i bröstkorgen längre än så, säger Jan Jernbeck.

- Men intresset hos allmänheten tog skruv ganska nyligen, eftersom det länge varit allmänt okänt att det över huvud taget är möjligt att göra bröstimplantat på män. En del av våra patienter på Akademikliniken går på gym varje dag, men tycker kanske inte att de får önskad effekt när de tränar. Då kommer de till oss och frågar vad man kan göra för att bygga upp bröstmuskelpartiet på konstgjord väg. På så vis har vi fått ett växande antal manliga patienter som vill bröstoperera sig.

Lämnar inga ärr

I de flesta fall inleder man operationen via armhålan, vilket inte lämnar några synliga ärr på bröstkorgen.

- På män har bröstproteserna en helt annan, lite rektangulär form, säger Jan Jernbeck.

- Här har jag ett implantat som är 13 centimeter högt och 16 centimeter brett, ungefär. Mäns bröstproteser placeras i en ficka mellan stora och lilla bröstmuskeln, vilket innebär att protesen börjar nära nyckelbenet och slutar ovanför bröstvårtan.

Att man går in bakom bröstmusklerna för att fästa implantaten kan innebära en del smärta.

- Särskilt ont gör det eftersom de manliga brösten placeras högre upp än de kvinnliga, säger Jan Jernbeck.

- Men män är lite extra pipiga också. Riskerna som finns i samband med operationen är annars de vanliga. Det existerar alltid en viss infektionsrisk vid alla operationer. Annars är det teoretiskt möjligt att män skulle kunna få hårda kapselbildningar runt sina bröst efter en operation, precis som en del kvinnor får. Det har jag dock aldrig varit med om.

Charlotte von Proschwitz

ARTIKELN HANDLAR OM