Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor, överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal, mejla till [email protected] eller skriv till Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Vad är scharlakansfeber?

Hej, jag jobbar på en skola och där går för närvarande scharlakansfeber. Vad är det? Jag har inte haft alla barnsjukdomar och undrar vad scharlakansfeber är och om jag kan riskera att få det.

Scharlakansfeber är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier som heter beta-streptokocker. Sjukdomen börjar som feber och ont i halsen. Efter en till tre dagar kommer ett rött småprickigt utslag i arm- och ljumskveck, rodnad i ansiktet med blekhet kring munnen och rodnad tunga. Sjukdomen smittar från och med någon dag innan utslaget kommer och fortsätter i obehandlade fall fler veckor efter utslagets början. Scharlakansfeber behandlas med penicillin.

Hur ställs diagnosen?

Hur ställer man diagnosen colon irritabile? Finns det några botemedel?

Diagnosen grundas på de besvär patienten har och på uteslutande av andra sjukdomar som yttrar sig på likartat sätt. Det finns inga typiska röntgenfynd eller blodprovsavvikelser som man kan grunda diagnosen på.

Följande besvär är typiska: buksmärta, avföringsrubbning och gasbesvär. Buksmärtan är förlagd till alla delar av buken, men oftast till nedre vänstra delen och den provoceras ofta av mat och lindras efter att man haft avföring. Avföringsrubbningen yttrar sig som diarré eller hård avföring eller vanligast omväxlande diarré och hård avföring. Gasbesvären kan beskrivas som svullnadskänsla och buller i magen.

Något botemedel är ännu inte tillgängligt. Däremot kan besvären lindras av till exempel fiberrik kost, uteslutande av gasbildande livsmedel ur kosten och så kallade bulkmedel.

Borde jag äta antibiotika?

Jag har mild astma. När jag blir förkyld sätter det sig lätt i mina lungor och det leder ibland till bronkit. Borde jag äta antibiotika så fort jag känner att mina lungor blir fulla med slem?

Överproduktion av segt slem är vanligt vid astma och inte nödvändigtvis ett tecken på bakterieinfektion. När man som astmatiker drabbas av förkylning ska man förstärka sin underhållsbehandling, för att undvika försämring i astman. Vanlig förkylning orsakas av virus som är okänsliga för antibiotika. Antibiotika ska inte användas förebyggande, utan enbart när man vet att man drabbats av en bakteriell infektion.

ARTIKELN HANDLAR OM