– Hon äter bra men borde sova lite mer

1 av 2 | Foto: Mikael Gustavsen
våra experter. Hälsas personlige tränare Tommi Lindqvist, matexperten Kristina Eriksson och näringsexperten Magnus Nylander.
HÄLSA

Näringsforskaren: Fortsätt äta choklad

Magnus tips till Kristin:

Det vore intressant att göra en ingående analys av Kristins näringsstatus eftersom hon inte äter något kosttillskott, men ändå lever väldigt sunt.

Hennes fettsyrestatus kan troligen bli bättre eftersom hon inte äter så mycket fisk, men vitamin- och mineralstatusen borde vara bra. Ett ingående test skulle ge svart på vitt om Kristin skulle behöva addera kosttillskott med vissa näringsämnen.

När det gäller sömnen är ju hälsa en helhet där sömnen utgör en nödvändig del. Hon sover lite för litet, tycker jag.

Att njuta av en choklad då och då tycker jag att hon ska fortsätta med. Vid en ordinär konsumtion utgör chokladkakan en marginell del av det totala kaloriintaget.

Kristins kommentar:

Bra att du säger det där med näringstillskott. Jag har faktiskt köpt vitamin- och mineraltillskott som heter Ditt Val Sport på apoteket nyligen, men har glömt bort att ta dem.

Tränaren: Njut av att nå ditt mål

Tommis tips till Kristin:

Motionsvanorna ser bra ut, däremot tycker jag att Kristin ska hitta alternativ till vinterträningen och försöka att hitta en träning som passar henne på sommaren också. Det ska vara någonting hon tycker är roligt.

När det gäller målen så kan hon inte bara ha en massa mål, hon måste försöka att hinna njuta av de mål som uppnås i stället för att kasta sig över nästa. Njut av att ha klarat Vasaloppet nu och tänk inte på nästa mål än!

Det är jättebra om hon fortsätter hålla de här motionsvanorna, då kommer hon att må perfekt i framtiden också.

Kristins kommentar:

Det är nog sant att jag är dålig på att belöna mig själv. Jag ska försöka att göra det. När det gäller sommarträningen så är det lite problem eftersom jag avskyr att springa. Jag föredrar vintersporter. Jag tycker inte om att motionera när det är varmt, det känns kvävande. Jag får försöka hitta en form som passar mig. Cykling gillar jag och ska försöka att hinna med det lite mer i sommar.

Matexperten: Försök att äta mer fisk

Kristinas tips till Kristin:

Kristin äter jättebra! Det är toppen att hon får med så mycket grönsaker i maten, däremot bör hon försöka att äta mer fisk.

Jag är förvånad över att hon inte har fler laster! Hur ligger det till med alkoholen till exempel?

Möjligen äter hon lite för lite till lunch, hon skulle behöva lagad mat även då. En smörgås på morgonen till gröten vore också bra, annars äter hon perfekt.

Kristins kommentar:

Jag dricker vin när jag går ut med mina kompisar, dock sällan sprit. Men det händer inte så ofta eftersom jag har barn. Annars tar jag gärna ett glas vin till maten. Ibland kan jag ta ett glas whisky med vatten tillsammans med mormor för sällskaps skull.

Jag dricker däremot mycket vatten. Jag försöker att variera min matlagning och äta mer fisk och ska leta efter bra recept.

Däremot klarar jag inte av två varma mål mat om dagen, det blir för mycket. Sallad brukar kännas precis lagom.

Så äter Kristin