Tranorna bjuder upp

Hornborgasjöns fågelliv är en upplevelse

1 av 2 | Foto: Kai Rehn
Tranparet cirklar runt varandra, plockar och ”pussas”. Den röda randen är huden som lyser igenom – enbart för att imponera.
HÄLSA

Kaaaaaa!

Den stora tranhannen burrar upp sig och blickar majestätiskt ut över Hornborgasjön.

Hans livspartner ser beundrande på honom. Plötsligt börjar de cirkla runt varandra med höjda vingar och kärleksfulla nyp.

Trandansen har börjat och vi har första parkett.

Över 10 000 tranor kan inte ha fel – Hornborgasjön är ett toppenställe att rasta på.

Varje vår flyger de europeiska tranorna från Extremadura i södra Spanien över Europa, upp mot norra Sverige, för att häcka under sommaren.

Men färden från rastplatsen i tyska Rügen över Östersjön är tuff, så tusentals tranor väljer att pusta ut och hämta nya krafter i Hornborgasjön, mellan Skara och Falköping, innan färden går vidare.

Där möts ornitologerna av en fantastisk syn: tusentals stora sjöfåglar som dansar med varandra i en blandning av uppvaktning och glädjefnatt!

Livslångt förhållande

Precis som många andra fågelarter är tranor romantiker. De väljer livspartner i tidig ålder och lever – i princip – ihop hela livet.

– Vi tror att ungefär 16 procent av tranbebisarna inte har den pappan som de kanske tror, säger Inez Sikora, naturvägledare och föreståndare vid Hornborga Naturum.

Hon har jobbat vid Hornborgasjön i 15 år och sett tranorna sakta men säkert växa i antal.

– Vi hoppas att det blir rekord i år, både på antalet rastande tranor och på de som stannar och väljer att häcka här, säger Inez Sikora.

Varje år stannar ungefär 20 par och lägger sina ägg runt sjön istället för att fortsätta norrut. När sommaren går mot sitt slut är ungarna flygfärdiga och tranorna åtevänder för att rasta på väg mot sommartillhållet i Spanien.

Den 4 000 hektar stora fågelsjön i Västergötland har varit rastplats för tranor och andra fågelarter sedan tidigt 1820-tal, då sjön omgavs av potatisodlingar till traktens brännvinsbränneri. Efter skörden låg potatisar kvar. På våren var de lagom söta för tranornas smak. Under 1970 och -80-talen matades tranorna med potatis för att hålla sig borta från åkrarna. I dag har potatisen ersatts av korn som sprids på kvällen när fåglarna har begett sig ut i sjön för att sova stående i Hornborgasjöns grunda vatten.

Dansen har flera funktioner

Dansen stärker sammanhållningen i paren, de vilar upp sig, bygger på fettreserven, slåss andra par om sina revir och är en spännande attraktion – även för morgontrötta, eftersom tranorna dansar hela dagen när lusten faller på i alla väder. Danslusten ”smittar” och när tusentals fåglar dansar samtidigt böljar hela tranhavet som i storm.

Kungliga baletten – släng er i väggen.

Ungen lämnar redet tidigt

Tranan kom med ljuset

Petra Holm