– Så blev jag 44 kilo lättare

Åsa har nått målvikten – utan att behöva avstå från pizza och godis

1 av 2 | Foto: Robert Johansson
HÄLSA

Det krävdes en kundvagn för att flytta 44 mjölkpaket.

– Tänk att jag en gång bar på hela denna övervikt säger Åsa Plantin.

Det är lite svårt att föreställa sig att 35-åringen för en tid sedan vägde 109 kilo.

Men så var det.

Nu står hon i solskenet, på lastbryggan bakom Konsumbutiken i Katrineholm. Hon sätter, på bästa jägarvis, foten på ena mjölktraven. Det är inget dåligt byte denna ”kalorijägare” nedlagt. Vi undrar hur det egentligen är möjligt. Tvåbarnsmamman skrattar åt våra gapande munnar. Nej, hon känner sig inte alls som en rekordbanterska. Hon är samma glada tjej som före ”viktresan”. Älskar choklad och godis, äter fortfarande pizza, kebab och snabbmat. Fast inte lika ofta. Och mycket.

Brukade frossa i choklad

Åsa fick hjälp att lägga grunden till sin övervikt. Av mormor. Valborgs goda mat, och ännu godare efterrätter, var svåra att motstå för den unga Katrineholmsflickan.

Åsa minns med en rysning vaniljsåsfrukostarna, orgierna med kex, Dajm och Japp.

– Hela veckopengen gick till choklad. Jag kunde strunta i maten bara jag fick äta godis, säger Åsa.

Efter två graviditeter och en skilsmässa började vågen peka mot100-kilosstrecket. Åsa anmälde sig till Viktväktarna. Hon gick ner 30 kilo. Men när det började ta emot på slutet

kände hon dåligt stöd. Bubblan sprack. På kort tid gick Åsa i stället upp 40 kilo!

Även om Åsa egentligen aldrig led av sin övervikt insåg hon att hjärtat utsattes för stora påfrestningar. Stefan, Åsas nuvarande sambo, blev räddningen. Han tyckte om Åsa, precis som hon var,

rund och glad. Med stärkt självförtroende och uppmuntrad av svägerskan Benita beslöt Åsa att ge Viktväktarna en sista chans.

Den nya viktkonsulenten, Mette, hade själv misslyckats flera gånger, så hon visste vad det handlade om. Tålamod och uppmuntran.

– Jag var gråtfärdig första gången. 109,4 kilo, vilken chock! Allt snack bara snurrade runt i huvudet. Fattade absolut ingenting trots att jag varit med förut, säger Åsa.

Nästa vecka när Åsa kom tillbaka hade hon gått ner 3, 8 kilo.

Åsa Plantin följde sina lätta menyer under veckodagarna. På helgerna, däremot, kunde hon och övriga familjemedlemmar festa på pizza, kebab och annan snabbmat.

Det tog 18 månader för den 168 centimeter långa Katrineholmsdamen att nå sin målvikt, 65 kilo.

– Jag hade egentligen inga problem att klara viktnedgången, inte när jag blev så peppad och uppmuntrad av alla i min omgivning. Nu, därmot, säger Åsa, är det vardag. Nu är det mycket svårare att motivera sig. Måste hela tiden tänka på vad jag stoppar i mig.

Dricker vatten till maten

– Men när jag går förbi en spegel på stan eller ett skyltfönster kan jag inte låta bli att titta. Är stolt över mig själv. Lyckan när jag kom i mina gamla jeans går inte att beskriva.

Hemma på Blomstervägen i Nävertorp har Åsa ersatt mjölken med vatten. Ja, hon dricker vatten till all mat. Snabbmaten är ersatt med riktiga, lagade rätter. Rent kött, nötfärs, kyckling, fisk, mycket potatis, grönsaker, frukt.

Innan vi lämnar Katrineholm kommer mamma Britt, slankheten själv, fram och säger:

– Även om min dotter nästan alltid varit överviktig och flera gånger misslyckats i sina bantningsförsök, så är jag i dag säker på en sak: Åsa kommer aldrig, aldrig mer att bli tjock.

Åsas bästa tips

Åsas matsedel en vanlig vecka

Tomas Sjöman

ARTIKELN HANDLAR OM