De får betalt för att träna på arbetstid

Utbrända kommer tillbaka.Sjukskrivningarna minskar. Förklaring: träning på arbetstid.

Foto: Dan Lindberg
Arbetskamraterna på Idrottens Hus i Örebro tar en stavgångspromenad på lunchen. Från vänster Maja Knutsson, Ann Wahlqwist, Birgitta Wenne, Tina Modin, Inga-May Sternberg och Bo Astvald.
HÄLSA

Norrköping, Örebro och Västerås är bara några exempel där man tagit det fysiska aktivitetsåret, ”Sätt Sverige i rörelse”, på allvar.

De 40 anställda vid kansliet på Örebro Läns Idrottsförbund motionerar på jobbet. På betald arbetstid. En halvtimme. Varje dag.

Alla som deltar får dessutom en tusenlapp var till valfri träningsutrustning eller gymkort.

Örebroprojektet blev en omedelbar succé. En investering i friskvård. Stumma ben fick nytt liv, gamla krämpor försvann.

Den som inte orkar springa, simma eller cykla tar sin väninna under armen och går en halvtimmes promenad ner till centrum.

– Man tror knappt det är sant, säger Marja Knutsson på Idrottens Hus. Tidigare blev det aldrig av att röra på sig, inte ens på fritiden. Nu motionerar vi alltid tillsammans, vi lär känna varandra bättre, gör trevliga saker tillsammans. Som en familj. I dag ska vi, förresten, gå stavgång på lunchen.

Billigare än sjukskrivningar

Länsidrottschefen Inge Blomberg talar om en satsning både på individen och organisationen.

– Stora utgifter? Äsch, säger Blomberg och slår ifrån sig, det blir inga pengar att tala om, inte om man jämför med vad det kostar att ha en missnöjd och ofta sjukskriven personal. Förebyggande hälsovård och social samvaro lönar sig alltid.

På SISU i Östergötland har man gått ett steg längre. Där tränar de 16 anställda en hel timme om dagen. Inga ekonomiska bidrag utgår, däremot kan personalen fritt välja hur och när de vill utnyttja sin motionstimme.

Några cyklar till jobbet, andra simmar, joggar, går på gym eller spelar badminton. Minst en av veckans fem motionstimmar bör erbjuda gemensamma aktiviteter.

Marie Denitton, ekonomiansvarig på SISU:s kontor i Linköping, säger:

– När jag berättar om vår dagliga träning är det många som frågar om de verkligen hörde rätt. Tidigare hittade jag ofta ursäkter för att hoppa över joggingrundan. Men så funkar det inte längre. Allt känns så roligt, som om man fått en timme till skänks.

Stefan Lundström, företagsekonom i Västerås, har studerat sambandet mellan anställdas kondition och deras prestationsförmåga. Sambandet visade sig uppenbart. Västerås kommun har räknat in en god ekonomisk vinst genom sin satsning på personalens fysiska hälsa.

Tomas Sjöman