”Jag är mindre stressad och har gått ner i vikt”

1 av 2 | Foto: Dan Lindberg
I ur och skur cyklar Catarina till och från sitt arbete.
HÄLSA

Hur kan personalen må bra om chefen själv är utbränd?

Clas Pantzar, 49, var sjukskriven i fyra månader.

Sen kom han tillbaka och införde fysisk träning på arbetstid.

– Jag hamnade i en ond cirkel och tog på mig alldeles för många arbetsuppgifter, säger utbildningschefen vid SISU i Östergötland, Clas Pantzar. I dag har vi kunnat rekrytera de personalresurser vi tidigare saknat.

Clas Pantzar tycker att smällen inte bara varit negativ. Han har lärt sig mycket och fått nya värderingar och en ny syn på livet.

– Det finns andra saker än jobbet, säger Clas och tänker bland annat på hälsobefrämjande aktiviteter som badminton, simning och squash.

Friskvårdsprojektet vid SISU inleddes i höstas med en hälsoprofilbedömning av hela personalen. Försöket ska utvärderas i maj.

– Jag tycker allting talar för att vi låter provet bli permanent.

Det personalen tidigare gjorde på åtta timmar klaras i dag på sju.

Utbildningschefen säger att ett break mitt på dagen rensar huvudet. Man jobbar effektivare efter en stunds motion. Själv är han ett lysande exempel på vad träning på jobbet kan åstadkomma.

– Jag orkar mer än förut, är piggare, mindre stressad, sover mycket bättre och har gått ner i vikt.

Catarina cyklar sig i form

Folkhälsoåret börjar få upp flåset.

I Örebro raggar man ”hösäckar” per annons.

Catarina Nordqvist, 36, har trampat sig till en ny livsstil.

Hur ska vi komma i kontakt med de människor som bäst behöver hjälp att komma igång med motion?

Det var en av de frågor ansvariga personer i Örebro kommun ställde sig. Svaret blev en annonskampanj i lokaltidningen. Man sökte en antal ”hälsotrampare”. Målgruppen blev fysiskt inaktiva, personer som tog bilen till jobbet av gammal vana.

De 15, i åldrarna 20–63 år, som valdes ut för projektet fick låna fullständig cykelutrustning, hjälm, regnkläder och så vidare. Motprestationen från de utvaldas sida gick ut på att man skulle förbinda sig att börja cykla till och från jobbet. I alla väder.

Catarina Nordqvists sambo fick först syn på annonsen. ”Detta är ju du”, sa han. Och Catarina höll med. Här uppenbarade sig den möjlighet hon så länge väntat på. Kanske sista chansen att ta sig ur sin ärftliga övervikt, att undvika framtida sjukdomar, att äntligen börja må bra.

Resultatet av projektet har hittills blivit över förväntan.

Sedan starten i november cyklar Catarina till jobbet, 7 km, i ur och skur. En dag var det 25 grader kallt, men tvåbarnsmamman från Marieberg i Örebro kämpade sig fram med röda kinder.

– Cykelturen till och från jobbet är som balsam för både kropp och själ, säger Catarina. Jag får en halvtimme för mig själv då jag kan samla kraft och tankar. Jag är mer laddad både när jag kommer till jobbet och när jag kommer hem.

– Det handlar inte om bantning, utan en ändrad livsstil. Viktminskningen har kommit på köpet. Andra positiva effekter: mindre ont i ryggen och nacken, mindre trötthet, mindre irritation, gladare och stoltare barn.

– Tidigare hjälpte ingenting, varken hundpromenader eller ridning, nu går det sakta men säkert åt rätt håll. Jag har en framtidstro. Känner mig privilegierad.

De stänger för att träna

Fem enkla steg till en bättre hälsa

Tomas Sjöman