Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor, överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal, mejla till fraga.halsa@aftonbladet.se eller skriv till Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Ibland har jag svårt att andas och får ingen luft. Men om jag sväljer en extra gång går det över. Det är ganska jobbigt. Har jag fel på lungorna?

Nej, Du har inget fel på lungorna.

Jag har ofta svälld mage och mycket gaser, men det har inte varit något stort problem tidigare. Men på senare tid har jag märkt att om jag äter mycket eller blir det minsta stressad börjar hjärtat slå i otakt. För några nätter sedan vaknade jag av att hjärtat slog så hårt i otakt att jag trodde det skulle explodera. Först efter två timmar hade det lugnat sig så att jag

kunde somna. Då var jag helt utmattad. Håller jag på att få en hjärtattack eller är det magproblemen som spökar?

De besvär Du beskriver låter som hjärtrusningsattacker. Hjärtrusningsattacker är i de flesta fall helt ofarliga om än mycket obehagliga. Dessa besvär kan komma helt oprovocerat men ofta uppträder de i samband med påfrestningar av olika slag. Du behöver inte oroa Dig för att dessa hjärtrusningsattacker är ett förstadium till eller föraning om hjärtinfarkt.

Här om dagen bytte jag bromsar på bilen. Efter ett tag måde jag mycket illa, fick sura uppstötningar och det brände i munnen. Jag har haft samma symtom även när tidigare jag har bytt bromsar. Jag har hört att asbest används eller användes förr i bromsbackar. Kan det i så fall vara asbestdamm som jag reagerat på och hur farligt är det i så fall? Ska jag ha skyddsmask i

fortsättningen?

Inandning av asbestdamm ger inte alls de symtom som Du beskriver. Står Du framåtböjd när Du byter bromsar? Att döma av Dina besvär är det nog reflux som Du besväras av. Reflux innebär att magsaft rinner baklänges från magsäcken upp i maststrupen. Magsaften innehåller saltsyra som irriterar i matstrupen. Reflux provoceras t ex av framåtböjning. Har Du inga besvär vid andra tillfällen när Du böjer Dig framåt?

Jag läser ofta om hur farligt det är med högt blodtryck. Själv har jag väldigt lågt blodtryck. Vilka orsaker och effekter har det låga blodtrycket på mig och kan ett lågt tryck också vara farligt?

Lågt blodtryck är inte farligt så länge det inte är så lågt att man drabbas av yrsel. Om blodtrycket är så lågt att man får yrsel kan det hända att man ramlar omkull, och då kan man förstås göra sig illa i fallet.

Jag är en tjej på 35 år.Jag har ofta förstoppning i ca

5 dagar och sedan diarre en-två dagar. Har väldigt mycket buller, höga ljud och gaser. Vad som oroar mig är utseendet på min avföring som alltid - de gånger jag inte har diarre utan den är i någorlunda fast form och jag kan se hur den ser ut - har en lång djup längsgående skåra i. Skåran går hela vägen, från

början till slut. Om jag ska försöka beskriva är det närmaste jag kan ungefär såhär: som om man tar en tesked och drar en lång längsgående ränna ungefär halvvägs ner igenom en banan. Jag undrar vad detta kan bero på och om det är något jag bör gå och få

undersökt av en läkare. Har sökt information i diverse läkarböcker och i Apotekets broschyrer om mage och tarm men kan inte hitta detta beskrivet någonstans, hade varit jättetacksam för Ert svar.

I grund och botten låter det som om Du har det tillstånd som kallas för irritabel tjocktarm, ett helt ofarligt tillstånd. Skåran i avföringen skulle kunna orsakas av något som buktar in i tarmen, t ex en polyp. Hur det egentligen förhåller sig kan man bara gissa så länge man inte gör en undersökning av tarmen. Jag tycker därför att Du skall söka läkare.

Jag har tänkt pierca mej örat och undrar om det kan vara farligt. En kompis syrra sa att hela örat kunde bli blått och att man skulle få operera bort det. Tycker att det låter konstigt men, men...

Vid piercing är det viktigt att tänka på god hygien, annars finns risken för infektioner. Vidare innebär piercing, liksom att göra hål i öronen, en risk för utveckling av kontaktallergier mot metall.

För några månader sedan togs min livmoder bort. Den var förstorad, hade vuxit fast i urinblåsan och jag blödde mycket under menstruationerna. Nu har jag sköra slemhinnor i slidan, har svårt att ha samlag och har fått urinvägsinfektion två gånger. Beror det på operationen? Jag är bara 45 år så det här känns mycket svårt.

De besvär Du beskriver kan tyda på att Du gått in i klimakteriet, då blir nämligen slemhinnorna torra och sköra och risken för urinvägsinfektioner ökar. Om man vid operationen samtidigt tog bort äggstockarna kan det vara förklaringen, annars har det knappast med operationen att göra. Jag tycker att Du skall diskutera dessa besvär med Din gynekolog.