Njuuut… av livet i ungerska källor

Ungern är rena drömmen för stressade

1 av 2
HÄLSA

Hälsovattnet tränger in i varje por. Alla spänningar upplöser sig själva.

Håller på att somna i poolen. Bland alla människor.

Utomhus, en kall vårdag.

Man blir nästan lite avundsjuk på invånarna i Ungern. Den forna öststaten är ju rena spa-drömmen.

Hundratals anläggningar, kurorter och hotell erbjuder termalvatten, både för bad och som dryck, från underjordiska varma källor.

Några byggdes av turkarna redan på 1500-talet.

Halvliggande i Europas största friluftsbad, Széchenyis 38-gradiga hälsopool, väcks min nyfikenhet på denna livsstil. Kan huden, tack vare detta svavelrika, jordhaltiga mineralvatten, verkligen både absorbera och utsöndra olika kemiska ämnen?

Ingen påstår att ett enstaka kurbadsbesök botar eller lindrar sjukdomar.

Men upprepad behandling ger besvisligen bra resultat på olika kroniska sjukdomar och ledbesvär.

Det heta vattnet från de djupa källorna anses även ha en föryngrande effekt.

Pigg av termalbadet

– Efter termalbadet i går blev jag tvärpigg. Var ute och dansade till sent på natten, säger reumatikern Gerd Wallin från Södertälje. Ändå vaknade jag tidigt och längtade tillbaka hit till bassängen. Något märkligt är det med vattnet. Sitter hellre här och slumrar än ligger och drar mig i hotellsängen.

Gerd och hennes väninnor åker till Budapests varma källor två–tre gånger om året. De badar i stadens många bassänger, både inom- och utomhus, i minst fyra timmar, och avslutar som regel med massage.

Detta nöje delar hon med många utländska besökare.

Hälsobaden, det finns ett 50-tal anläggningar bara i Budapest, är Ungerns största turistattraktion. Széchenyi-badet har 12 olika pooler, det känns stort som flera kvarter. Jag går nästan vilse i korridorerna, bland alla pooler, massagelokaler, basturum och gud vet allt.

För att skydda källor och brunnar i Ungern har myndigheterna inrättat så kallade skyddszoner. Inom skyddszonerna får man inte utföra bygg- eller grävningsarbeten utan hälsovårdsnämndens tillstånd. Detta för att inte skada källornas vattenmängd, vattnets renhet och sammansättning. Kanske är detta en förklaring till att vi inte såg ett enda byggnadsarbete under helgen i Budapest!

Intill den mosaikprydda kupolhallen ligger en dricksfontän.

Hälsovattnet anses inte bara bra att bada i utan lär också vara effektivt som drickkur vid mag- och tarmsjukdomar. (Men det vågade jag inte testa.)

Ungerkännaren Ilona Alterfors skrattar åt min rädsla.

Själv hjälper hon svenskar som söker lindring för reumatism, kroniska inflammationer, utbrändhet eller olika ledbesvär.

– Många, som nyligen opererat sig, upplever att den starka, djupgående rörligheten i vattnet underlättar blodcirkulationen och påskyndar rehabiliteringen, säger Ilona.

Hinner bara simma två längder i 50 m-poolen när badvakten visslar i pipan och pekar på mitt huvud. Aj, glömde visst köpa badmössa (kostar 1,50 kr).

Sveps iväg av jetströmmar

I familjebassängens stora ”rondell” sveps vi iväg av jetströmmarna.

För att inte sugas ut från fåran, och gemenskapen, tvingas jag parera med benmusklerna.

Känns efteråt som ett bra träningspass i snöpulsning.

Det är en bister marsdag. Blotta tanken att bada utomhus borde avskräcka. Men här knallar vi alla omkring, upp och ner, bland de naturligt tempererade bassängerna.

Heta strålar sprutar upp ur olika rör och fontäner.

Ortsbefolkningen tillbringar timmar i dessa gigantiska, 38-gradiga, pooler. Ingen skrattar, hoppar eller skriker. Det är tyst och lugnt. Några vänslas under vattnet, andra läser böcker, många gubbar står med vatten upp till bröstet och spelar schack.

Andra sitter och sover.

Störst i Europa

Rikt på mineraler

Tomas Sjöman