Ny laser – vägen till evig ungdom

HÄLSA

Njut av en ansiktsbehandling och se rynkorna försvinna några veckor senare.

Nya lasern NLite ger inga brännskador.

– Här är ungdomskällan världen väntat på, säger dermatologen Douglas Hamilton i Los Angeles, Kalifornien.

Foto: Per Björn
Huden blir slapp och rynkig när vi åldras. Det är på grund av att vår hud tappar en procent av sitt kollagen varje år, från det att vi lämnar puberteten. Det är kollagen som ger huden dess spänst.

För sex år sedan började soldyrkande amerikaner att vallfärda till doktorn för att ta bort rynkor med laser.

Men de tidiga behandlingarna hade både för- och nackdelar.

Visserligen fick patienterna mindre markanta rynkor, men de fick också andra gradens brännskador och ihållande rodnad efter behandlingen med koldioxidlaser eller erbiumlaser. Entusiasmen avtog.

– Jag gjorde en laserbehandling runt munnen och fick väldigt ont av brännskador efteråt, säger Joyce Uro, 62, som inte kunde använda makeup på flera veckor efter ingreppet, och som sedan drogs med en besvärande rodnad i ett helt år.

Lasrar som gör mindre skada

– Att jag fick färre rynkor kändes helt enkelt inte värt besväret, tyckte jag.

Under det senaste året har man satsat på att ta fram lasrar som syftar till att skapa så få skadereaktioner som möjligt.

– Den senaste av dem, NLite, imponerar verkligen på mig, säger dermatologen Douglas Hamilton i Beverly Hills i Kalifornien.

– Mina patienter upplever ingen som helst smärta, varken under eller efter den 30 minuter långa behandlingen. De får inte ens röd hy. Det finns inga biverkningar alls.

Kollagenet ökar produktionen

Det enda som sker är att hudlagret dermis hettas upp på ett sådant sätt att kollagenet, som ger huden dess ungdomliga spänst, ökar sin naturliga produktion. Det tar i sin tur bort små rynkor runt ögonen, vid munnen och i pannan.

Där de gamla brännskadande lasrarna gav slätare effekt tämligen direkt låter dock resultaten vänta på sig med NLite.

– Det kan ta mellan en och tre månader innan rynkorna börjar jämnas ut, säger dermatologen Douglas Hamilton.

Fortsätter under ett halvår

– Det beror på hur lång tid det tar för kollagenproduktionen att komma i gång. Ibland kan man även behöva göra om behandlingen för att få riktigt bra resultat. Men förbättringarna fortsätter att komma under en period av ett halvår, ungefär.

Efter puberteten tappar den mänskliga huden en procent av sitt kollagen varje år. Med tiden gör den ökande bristen på spänst att huden blir slapp och rynkig.

– Att man kan öka produktionen igen, och därmed själva ungdomligheten i huden, är rena sensationen, säger Douglas Hamilton.

– Nu kan vi dessutom behandla i princip alla hudtyper. NLite lämpar sig särskilt väl för solskadad hy, på små fina kråksparks- rynkor. Djupare rynkor vid munnen eller mellan ögonbrynen, kan man däremot inte ta bort.

Behandling för 18 000

Hemligheten bakom den senaste lasern är en lampa.

– Det rör sig om en splitterny flashlampa av Polsdye-typen, säger Douglas Hamilton.

– Tack vare den nya belysningstekniken behöver huden inte hettas upp så mycket som man varit tvungen till tidigare för att få resultat. Lampan agerar direkt på det som styr produktionen av kollagenet i stället för att bränna bort hudlagren.

Smakar det så kostar det, förstås. I Kalifornien betalar patienterna 12 000 svenska kronor för en lokal behandling i ansiktet, och 18 000 kronor för hela ansiktet.

Charlotte von Proschwitz