Olika metoder för att ta bort rynkor

Några behandlingar att välja på i Sverige

HÄLSA
Före och efter med kall-laser.

NLite-lasern finns inte i Sverige, men det finns andra metoder att välja på här nedan. Men glöm inte att först prata med flera kliniker och kolla upp läkaren innan behandlingen.

Det är ju ändå din kropp det handlar om.

Kall-laser

Metod: Ny metod utan koldioxid. Lasern har en hög absorption av vatten, och eftersom cellerna till stor del består av vatten kan man säga att den ångar bort det översta hudlagret. Utan att skada några underliggande vävnader. Kan även ta bort pigmentfläckar.

Effekt: Laserteknik för både djupare och ytligare rynkor, som inte ger någon brännskada. Det växer fram ny frisk hud utan att man har koagulerat eller bränt huden. Lätt rodnad i cirka en vecka. Veckan därefter kan huden fortfarande vara lite irriterad. Halverad läkningstid i förhållande till ultrapulslaserns.

Pris: 10 000–39 000 kronor, beroende på område.

Så går det till: Patienten får lugnande medel, därefter bedövas den ansiktsdel som ska behandlas. Med hjälp av en dator och en scanner kan läkaren bestämma exakt hur djupt man ska gå. Patienten får gå hem samma dag.

Plats: Hos flera plastikkirurger runtom i Sverige.

Koldioxidlaser

Metod: Starkt laserljus som bränner i korta stötar på huden. Bra i stället för ögonlocks-plastik.

Effekt: Bästa lasertekniken för djupare rynkor, som minskar tack vare brännskadan. Huden är dock röd och bränd efter ingreppet. Hudens kollagen krymper ihop.

Pris: 3 000–30 000 kronor, beroende på område.

Så går det till: Hudpartiet lokalbedövas. Om det är hela ansiktet som behandlas får patienten sömnmedel. Ett eller flera olika hudskikt avlägsnas tills dess att man fått fram en rynkfri yta.

Plats: Hos många plastikkirurger i Sverige.

Erbium

Metod: Lite svagare laserljus som passar yngre rynkig hud.

Effekt: Huden bränns bort på samma vis som med koldioxidlaser, men inte lika starkt. Vissa problem med pigmentering följer.

Pris: 3 000–30 000 kronor, beror på hudstorlek.

Så går det till: Hudpartiet lokalbedövas. Om det är hela ansiktet som behandlas får patienten sömnmedel.

Plats: Hos många plastikkirurger i Sverige.

Cooltouch

Metod: En ny och revolutionerande metod.

Effekt: Tar bort ålderstecken utan att skrapa en såryta i ythuden. Ny kollagenbildning i hudens djupare delar stimuleras.

Pris: Omkring 1 500 till 2 500 kronor per behandling.

Så går det till: Minst två behandlingar behövs för att stimulera kollagenproduktionen, men fler behandlingar kan bli önskvärda. Rynkorna slätas ut efter 6 till 8 veckor.

Plats: På några plastikkirurgmottagningar i Sverige.

Fenolsyra

Metod: Mycket stark kemisk peeling för ansiktshuden.

Effekt: Kan mycket effektivt trolla bort små rynkor. Personer med mörkare pigmenttyper och fräknar bör iaktta försiktighet.

Pris: 2 000–25 000 kronor.

Så går det till: Patienten får lokalbedövning och penslas med ett tunt lager fenolsyra varefter huden vitnar. Svullnaden efteråt är mycket påtaglig.

Plats: På plastikkirurgiska mottagningar i Sverge.

Foto facial

Metod: En ny, mindre smärtsam metod med Intensivt pulsljus, IPL, där en laser som kallas VascuLight HR används för att behandla hela eller delar av ansiktet.

Effekt: En ”allt-i-ett”-laser som samtidigt kan ta bort pigmentfläckar, ytliga kärl, tatueringar, minskar porer och rynkor. Påverkar collagenet ungefär på samma sätt som CoolTouch.

Pris: 5 000 kronor per behandling vid hela ansiktet. Minst fem behandlingar med tre veckors mellanrum mellan varje behandling krävs.

Så går det till: Ingen bedövning krävs, det känns bara som ett nyp i huden. Patienten kan gå hem direkt efter behandlingen och rodnaden blir inte större än att det går att sminka över. Patienten får inte vara solbränd eftersom det då kan bli en brännskada. För bästa effekt ska huden vara så blek som möjligt.

Plats: På plastikkirurgiska mottagningar i Sverge.