”De första tre dagarna såg jag ut som en avskalad tomat”

1 av 2
Anna före.
HÄLSA

”Jag ser inte grå ut längre”

För Anna, 50, var laserbehandlingen ett lyft – dubbelt upp.

– Idag ser jag mycket fräschare och piggare ut och min hud har fått en annan lyster, säger Anna som tycker det var värt 40 000 kronor.

För tre år sen började Anna, 50, fundera på ett ansiktslyft. Hon kände sig rynkig och såg konstant trött ut. Eftersom hon har rökt i flera år så var hudkvalitén dålig och rynkorna kring mun och ögon djupa.

– Jag tänkte först göra ett ansiktslyft, men det kändes som ett för stort ingrepp, säger Anna.

Hon valde i stället Kall-laser, en metod där lasern har en hög absorption av vatten, som i princip ångar bort det översta hudlagret.

Operationen gick bra och Anna fick gå hem samma dag.

– Efteråt kändes det som när man går i väldigt stark sol och bränner sig. Huden var överhettad och irriterad. De första tre dagarna såg jag ut som en avskalad tomat.

Efter ett par veckor kunde hon gå tillbaks till jobbet.

– Jag känner mig mycket fräschare och ser inte lika rynkig och grå ut längre. Om några år tänker jag nog göra det igen. Det stora ansiktslyftet får vänta tills jag är gammal.

De flesta lasrar är ganska likvärdiga

Svenskarna blir allt mer intresserade av att ta bort sina rynkor.

Idag finns en uppsjö av olika laserbehandlingar, men skillnaden mellan dem är ofta inte så stor.

– Det dyker upp nya behandlingar hela tiden, men sanningen är att de flesta är ganska likvärdiga, säger Jan Jernbeck, plastikkirurg på Akademikliniken.

Idag finns ett tiotal olika lasermetoder för att ta bort rynkor i Sverige. Utomlands, främst i USA, finns ett oräkneligt antal. Den nya amerikanska metoden NLite har än så länge inte dykt upp i Sverige, och i nuläget verkar den inte vara på väg.

– Om alla nya metoder som dyker upp skulle komma hit så skulle vi översvämmas av laserbehandlingar, säger Jan Jernbeck som har hört talas om NLite.

– Jag känner till NLite, men vad jag vet är den inte bättre än någon annan metod, det skulle jag ha hört i så fall. Den verkar påminna lite om Cooltouch, en metod som funnits i Sverige en tid. Cooltouch kyler ner huden samtidigt som den slipar den, och NLite har tydligen samma effekt, säger Jan Jernbeck.

Petra Holm