Så flörtar du på jobbet

Nu har vårkänslorna börjat spira bland kollegerna

HÄLSA

Det är vår och kroppen spritter av ny energi och smygande lust.

Plötsligt har den grå tråkmånsen med blå loafers på jobbet förvandlats till en riktig pudding.

Men hur gör man för att flörta med en kollega?

Hälsas flörtskola lär dig de bästa knepen.

Med hjälp av Hälsas flörtskola har du större chans att få den där sexiga/sexige kvinnan/mannen på din arbetsplats att se dig.

Vem vet vad som händer när vårkänslorna flödar?...

Foto: FRANK WARTENBERG/INA AGENCY
FLÖRT på jobbet. När vårkänslorna flödar är det svårt att säga nej. Att flörta med någon på jobbet ser de yngre som en inledning till en relation. För dem som är över trettio är flört något som ger guldkant på tillvaron.

Att flörta rätt är en hel vetenskap. Även om man tycker att de små förstulna blickarna som man ger en viss person borde vara glasklara, så är det långt ifrån säkert att han eller hon förstår att det är flört det handlar om.

- En kvinna gör alla klassiska saker som att slänga med håret, rätta till kläderna, lägga huvudet på sned och smeka sig på låret när hon är intresserad, medan en man ställer sig lite mer bredbent och stabilt, bröstar upp sig och tar ut rörelserna mycket mer. Det gäller i alla kulturer, tipsar Malena Ivarsson, sexolog och Aftonbladets sexexpert.

Måttfullhet är nyckelordet

Det svåraste inom flörtandet är att flörta med en kollega utan att det blir helt fel.

Precis som ute i "verkliga livet", så är nyckelordet till en lyckad flört diskretion och måttfullhet. Var inte för provokativ i dina kroppsrörelser eller för uppriktig i språket, det kan stöta bort din flört mer än locka den till dig, skriver den amerikanska författaren Susan Rabin i sin bok "101 sätt att flirta". I boken avslöjar hon effektiva flörtknep med hjälp av kroppsspråket.

- Titta aldrig på några andra kroppsdelar än ansiktet när du flörtar. En snygg häck kan visserligen tända dig, men den är en dålig samtalspartner, råder Susan Rabin som också tipsar om mejlen som ett flörtredskap.

Hjälp från "Doktor Date"

I Los Angeles kan hopplösa flörtare få hjälp att hitta kärleken av "Doktor Date". Där får kunderna gå på fejkade dejter för att sedan få reda på vad de gör för fel. Doktor Date lär också ut hur man säkrast fångar en människas intresse.

Bakom flörtskolan står Bart Ellis, en lyckligt gift man som gjort sig en förmögenhet genom att lära både män och kvinnor att bryta sin otur i kärlek. 1 500 kronor kostar det, och för det priset blir man, enligt Ellis, garanterat flörtvänlig.

Men visst kan flört på jobbet vara riskabelt. Om en romans med en kollega tar slut kan det vara jobbigt att se varandra varje dag eller behöva jobba ihop.

- Kan man hålla sig bara till flört och inte utveckla den så är det ju bra, eftersom man måste vara beredd på att inte få ha relationen ifred om man inleder ett förhållande med en kollega. Det blir mycket skvaller och om man inte är jämlika eller singlar så kan det bli mer problem, säger Malena Ivarsson.

- Å andra sidan är jobbet det enklaste stället att hitta någon eftersom man tillbringar så mycket tid där, menar Malena som tycker att relationer mellan över- och underordnad kan vara ursexigt - men problematiskt.

- Visst är det sexigt med kärlek mellan läkare-sjuksköterska eller chef och anställd, men det är alltid den svagaste som får gå om det blir problem, förklarar Malena Ivarsson.

Flörtvänliga jobb

Chansen att träffa sin livspartner på jobbet är större i dag än för tio år sedan, eftersom vi investerar mer tid i våra jobb.

Vilket jobb är då flörtvänligast?

En undersökning av SCB visar att flörten framför allt frodas i sjukhusmiljö: 20 procent av läkarna är gifta med en kollega. Strax efter kommer tandläkare (19 procent), lärare (18 procent), journalister (13 procent) jurister (11 procent) och präster (9 procent). Även om flörten kan ställa till problem, så uppfattas den ändå som positiv. En lätt erotiserad stämning på jobbet ger guldkant på vardagen och stimulerar till bättre arbetsinsatser. Det blir roligare att gå till jobbet!

Borde vara mer rädd för hat

- Alla är rädda för kärlek på kontor, men man borde vara mer rädd för hat och intriger, säger Barbro Holm-Löfgren, författare och folklivsforskare med kärlek på arbetsplatsen som specialitet.

- Det är en härlig känsla med kärlek och en underbar stimulans i arbetslivet som man borde bejaka och bevara. Hur man kan förbjuda kärlek på arbetet, det övergår mitt förstånd, säger Barbro Holm-Löfgren.

Enligt en undersökning av en svensk veckotidning fantiserar var femte svensk kvinna om sex med en arbetskamrat. 43 procent uppgav att de arbetade bättre när det fanns någon spännande att titta på.

En annan studie visar att efter 30 års ålder så ser vi flörten som en krydda i tillvaron. Hos yngre ses flörten som någonting som kan leda till en relation.

Robert, 45 år, jobbar inom reklambranschen. Han fick en ny chef, en kvinna i samma ålder.

- Jag märkte direkt att hon var intresserad. Hon gav mig komplimanger och log ofta mot mig.

Till sist inledde de en hemlig relation. Men efter ett par månader blev hon uppkallad till högste chefen. Någon hade sett dem.

- De frågade henne om vi hade en relation, men hon nekade, naturligtvis, säger Robert.

Efter det förändrades allt. Hon slutade tala med Robert och han blev utfryst från tidigare projekt.

- Till slut frågade jag varför hon höll på som hon gjorde, men hennes svar var "om du inte kan jobba med mig så tycker jag att du ska sluta här".

Då gick han till högste chefen och berättade allt.

- Jag orkade inte med charaden längre.

Chefen ombads lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.

- Nu håller jag mig borta från att flörta med chefer, säger Robert.

Testa de 16 bästa sätten att flörta

Läsarnas egna berättelser

Petra Holm