Tråkigt men effektivt

1 av 3 | Foto: KALLE ASSBRING
Michael Fristedt
HÄLSA

Hur lätta och näringsrika är egentligen Viktväktarnas frysta luncher? Och är de goda?

Hälsa testade Weight Watchers i en månad för att se om det blev någon skillnad på vågen.

Resultatet blev: smaklöst och trist - men billigt och ganska effektivt.

Att äta rätt kan göra underverk med figuren. Idag är oftast lunchen på restaurangerna onödigt fet och kaloririk, och kan i sämsta fall täcka upp kroppens fettbehov för en hel dag.

Hälsa bestämde sig för att testa Viktväktarnas frysta lunchlådor: Weight Watchers, för att se om det gjorde någon skillnad att byta ut den vanliga lunchen mot ett smalare alternativ. I övrigt levde testpersonerna precis som vanligt.

Och visst försvann några kilo, men det gjorde också lusten för en trevlig lunch.

Samtliga av alternativen som testades var ganska smaklösa och trista, men priserna, som ligger mellan 25 och 35 kronor, var bra för en lunch. Kalorimängden per portion ligger mellan 250 och 350.

Men innehåller verkligen de frysta luncherna all näring kroppen behöver för en hel dag?

- Under 300 kalorier är alldeles för lite för att klara sig en hel dag, varnar Kristina Eriksson, Hälsas matexpert.

För lite energi

Eftersom lunchen ska vara 30 procent av all energi du får i dig varje dag, så tycker hon att risken finns att man får för lite energi. Som kvinna behöver man dessutom få i sig 60 gram fett varje dag och som man 75 gram. Mängden fett i Weight Watchers ligger mellan 3,5 och 15 gram. per portion.

- Det här är absolut för lite för en fullvuxen man. Näringen är det nog inget fel på, det kan ofta vara bättre än färsk mat eftersom de fryser in direkt. Det är bra med mycket grönsaker, men ska man byta ut lunchen mot Weight Watchers bör man äta som vanligt på morgonen och kvällen, säger Kristina Eriksson.

- Om man bantar behöver man som kvinna äta 1500 kalorier varje dag, så så räkna efter att det totala kaloriintaget inte blir för lågt.

Varför är frysta rätter ofta så smaklösa?

- Jag vet faktiskt inte. Det är konstigt, eftersom efterfrågan är stor och det går att få även fryst smalmat god, säger Kristina Eriksson.

Positivt för Viktväktarluncherna var att det på förpackningen alltid anges exakt hur många kalorier en rätt innehåller samt att ungefär en tredjedel av maten är grönsaker.

”Jag tappade nästan 2 kilo”

”Åh, vilken trist månad”

Petra Holm