Sjuka kan få koblod i ådrorna

HÄLSA

Sydafrikas medborgare blir antagligen de första människorna i världen som får koblod i ådrorna. Landet har, som första land i världen, godkänt blodersättning som utvinns ur röda blodkroppar från kor. Detta skriver den danska tidningen Berlingske Tidene i dag.

Foto: Sara Ringström
Kossor kan nu bli blodgivare.

Bristen på blodgivare har i många länder ökat jakten på blodersättning. De sydafrikanska hälsomyndigheterna har löst detta genom att godkänna en konstgjord blodprodukt. Denna är tänkt att användas som ersättning för blodtransfusioner vid akut blodbrist och vid vissa typer av operatione. Blodersättningen heter Hemopure och är framställt på rent koblod som kommer från specialuppfödda amerikanska kor.

Det har tagit den amerikanske producenten Biopure Corporation i Cambridge över 17 år att utveckla och pröva den nya blodprodukten. Men då garanterar producenten att risken för att få galna-ko-sjukan av ersättningen är mindre än en på 100 miljoner.

Det som skiljer koblodet från människoblod är att det har en lång hållbarhet och kan förvaras i relativt höga temperaturer. Detta gör koblodet särskilt lämpat för primitiva förhållanden, såsom vid olyckor.

Karin Schmidt

ARTIKELN HANDLAR OM