Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till: [email protected] eller skriv till: Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Beror besvären på operationen?

För några månader sedan togs min livmoder bort. Den var förstorad, hade vuxit fast i urinblåsan och jag blödde mycket under menstruationerna. Nu har jag sköra slemhinnor i slidan, har svårt att ha samlag och har fått urinvägsinfektion två gånger.

Beror det på operationen? Jag är bara 45 år, så det här känns mycket svårt.

De besvär du beskriver kan tyda på att du gått in i klimakteriet. Då blir nämligen slemhinnorna torra och sköra och risken för urinvägsinfektioner ökar.

Om man vid operationen samtidigt tog bort äggstockarna kan det vara förklaringen, annars har det knappast med operationen att göra. Jag tycker att du ska diskutera dessa besvär med din gynekolog.

Vad är det för fel på min mage?

Jag är en tjej på 35 år. Jag har ofta förstoppning i cirka fem dagar och sedan diarré en till två dagar. Jag har väldigt mycket buller, höga ljud och gaser från magen.

Vad som oroar mig är utseendet på min avföring som alltid – de gånger jag inte har diarré utan den är i någorlunda fast form och jag kan se hur den ser ut – har en lång djup längsgående skåra i. Skåran går hela vägen, från början till slut.

Jag undrar vad detta kan bero på och om det är något jag bör gå och få undersökt av en läkare.

Jag har sökt information i diverse läkarböcker och i Apotekets broschyrer om mage och tarm, men kan inte hitta detta beskrivet någonstans.

I grund och botten låter det som om du har det tillstånd som kallas för irritabel tjocktarm, ett helt ofarligt tillstånd. Skåran i avföringen skulle kunna orsakas av något som buktar in i tarmen, till exempel en polyp.

Hur det egentligen förhåller sig kan man bara gissa så länge man inte gör en undersökning av tarmen.

Jag tycker därför att du ska söka läkare.

Kan piercing vara farligt?

Jag har tänkt pierca mig i örat och undrar om det kan vara farligt.

En kompis syrra sa att hela örat kunde bli blått och att man skulle få operera bort det. Jag tycker att det låter konstigt.

Vid piercing är det viktigt att tänka på god hygien, annars finns risken för infektioner. Vidare innebär piercing, liksom att göra hål i öronen, en risk för utveckling av kontaktallergier mot metall.