Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected]

eller skriv till: Fråga Psykologen,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Hur kan jag bli fri från oron?

Jag är orolig för det mesta när det gäller hälsan. Jag känner efter för alla möjliga symptom på sjukdomar. Mitt senaste orosmoment är tungan, jag inbillar mig att den känns stel och tjock, jag kollar den med jämna mellanrum för att se att den inte svullnar upp av någon anledning. Jag vet inte vad jag ska göra åt detta.

När du tänker på någon kroppsdel som du är rädd för ska ha något fel, känner du också mer i just den kroppsdelen.

Mitt råd är att sluta kolla! Första dagarna kan det kännas oroligt, men det lugnar sig. Du kan ju se att allt det du oroat dig för hittills var helt onödigt. Du har en vana att tänka på olika sjukdomar men du är förmodligen sällan sjuk. Titta på de bevisen och sluta kolla.

Om det känns omöjligt att göra detta på egen hand, sök dig till en psykoterapeut med kognitiv beteendeterapeutisk utbildning så kan du få hjälp.

Vad ska jag göra åt stressen?

Jag är en 33-årig tjej som just har börjat arbetat på ett litet dataföretag som datakonsult. Men jag känner en otrolig press och stress. Jag är mycket rädd för att inte klara arbetet som chefen har förväntat sig. Allting är nytt, så jag är tvungen att fråga hela tiden, vilket gör mig ännu mer stressad. Jag kan inte släppa denna prestationsångest.

Har din chef sagt att han/hon förväntar sig att du ska kunna allt på en gång och inte ställa några frågor? Känner du till någon som börjar på en ny arbetsplats som kan allt från början? Sluta ställa omöjliga krav på dig själv och tolka inte förväntningar från andra om de inte sagt något!

ARTIKELN HANDLAR OM