Våren sätter fart på lusten

HÄLSA

Det pirrar och hoppar och rycker och ilar. Hela kroppen fylls med ett oförklarligt glädjerus och omåttlig lust.

Det är vår – årstiden då vi inte riktig vet vad vi ska göra med alla hormoner som svämmar över.

Foto: Kai Rehn
Ljuset och dofterna påverkar våra hormoner.

Kvällarna blir ljusare, tussilago och snödroppar kikar upp längs vägrenen. Trots att temperaturen bara ligger runt tio grader öppnar uteserveringarna och vi sitter och huttrar med glädje, plirande mot solskenet, i alldeles för tunna kläder.

– När vinterns mörker ersätts med vårens ljus minskar utsöndringen av hormonet melatonin och vi känner skillnaden. Vi överdriver gärna den känslan för oss själva och det smittar. Ser man vårrusig ut blir också andra vårrusiga, förklarar Martin Ingvar, professor i neurofysiologi vid Karolinska sjukhuset.

Cellernas vitalitet ökar

Under våren finns det också mer magnesium i kroppen, ett mineral som ökar cellernas vitalitet. När cellerna blir piggare blir kroppen också piggare. Det, tillsammans med värme, blommor och grönt gräs, gör att vi känner oss lite gladare.

En annan viktig faktor är att vi byter garderob.

– Det är klart att vi påverkas av att vi inte längre är så påbylsade. Plötsligt ser vi mer hud och kan förnimma mer vad människor doftar, säger Lars-Gösta Dahlöf, docent i psykologisk sexologi vid Göteborgs universitet.

Han forskar bland annat i vad dofter har för betydelse för sexualdriften.

– Dofter har en otroligt stark påverkan på vårt humör och våra känslor, och en stor del av tjusningen med våren är just alla dofter av hav, skog, gräs och blommor. Det har en positiv påverkan, menar Lars-Gösta Dahlöf.

Alla blir inte glada

Men det är inte alla som får glädjefnatt på våren. Vårdepression är nästan lika vanligt som höstdepression, och forskarna vet inte vad det beror på.

– Det pågår en studie just nu om orsaken till årstidsbundna depressioner, och det går faktiskt inte att säga exakt vad det beror på. Man tror att det har att göra med signalsubstanserna serotonin, noradrenalin och dopamin, men att också melatonin har med humöret att göra, liksom ärftliga faktorer, men man vet inte säkert, säger Maj-Lis Persson, överläkare för affektiva mottagningen på Huddinge sjukhus.

Hör du till dem som får heta vårkänslor är det bara att gratulera. Men se upp så att du inte gör knepiga saker.

– När dygnsrytmen förändras och man får en oväntad humörsvängning är det lätt att göra konstiga saker, säger Martin Ingvar.

Melatonin – hormonet som ändrar sig med årstiderna

Grönt får oss att må bra

Petra Holm

ARTIKELN HANDLAR OM