– Vi kommer aldrig att börja röka igen

Nu är Nina och Kim i Friends piggare och mår bättre än vanligt

HÄLSA

Tjejerna i Friends vann inte bara Melodifestivalen för två månader sedan. De fick ett hälsosammare liv på köpet.

– Vi lovade att vi skulle sluta röka om vi vann, så vi slutade rakt av, säger Kim Kärnfalk, 26, som rökt 20 cigaretter per dag i 13 år.

Foto: Thomas Johansson
Höll sitt löfte. Nina Inhammar, 23, och Kim Kärnfalk, 26, lovade Bert Karlsson att sluta röka om de vann Melodifestivalen. Det gjorde de och har nu varit rökfria i två månader.

– Nu är det jätteäckligt att pussa någon som har rökt, säger Nina Inhammar, 23, som rökt 15 cigaretter per dag i nio år.

Det är två månader sen som Kim och Nina slängde cigarettpaketen för gott. Visserligen har det varit en hel del gråt och tandagnisslan, men på det stora hela tycker både Kim och Nina att det har gått över förväntan.

– Jag blev ofta jättearg utan anledning precis i början, men det gick över snabbt och jag visste ju vad det berodde på, säger Kim.

Det värsta suget har hon dövat med nikotintuggummin och ibland, när det knipit, en pris snus.

– Men jag märker att suget minskar mer och mer, men jag har inte varit ett dugg sugen på att börja röka igen, lovar Kim.

För ett par veckor sen satt hon sig på träningscykeln för första gången på länge. Och märkte att hon faktiskt orkade betydligt mer än förut.

– Jag har blivit piggare, orkar mer och mår mycket bättre. Det svåra är att bryta vanan att ha en cigarett i handen så fort man dricker kaffe eller pratar i telefonen eller i pausen mellan spelningarna, säger Kim.

Att de rör sig mycket i krogvärlden har gjort det svårare att helt komma bort från rök, och i början undvek de privata fester och andra tillställningar där många röker.

Tyckte synd om sig själv

– Det var inte svårt att hålla sig borta från cigaretter när vi inte sågs på några dagar, men så fort vi möttes igen så kom suget efter en fika och en cigarett, säger Nina som i början tjurade ihop alldeles och tyckte att hon aldrig mer skulle kunna dricka kaffe eller äta en god middag.

– Det kändes så meningslöst allting och ibland tyckte jag så synd om mig själv att jag bara låg i sängen och tyckte synd om mig själv, skrattar Nina.

Det har varit en stor fördel att de slutade tillsammans och stödet från omgivningen och de övriga medlemmarna i gruppen har varit stort.

– Det var helt rätt tid att sluta röka. Jag kände mig oerhört motiverad och har en inre styrka som gör att det inte känns svårt alls, säger Kim.

Hon har själv haft en nära anhörig som dött i lungcancer, så tankarna på att sluta röka har funnits där en lång tid.

– Men jag tror inte att man kan sluta om man inte verkligen känner för det. Man måste vara motiverad och beslutet ska komma inifrån, inte för att någon säger till en att sluta, menar Kim.

Båda två har gått upp några kilo sen de slutade röka, men det kan det vara värt – för hälsans skull.

– Tidigare försökte jag skjuta undan alla tankar på att det var farligt och menade att det inte kunde påverka mig eftersom jag är så ung, men till slut inser man att det faktiskt är så pass farligt som läkarna säger och då är det inget svårt beslut. Vi vill ju leva länge och vara friska, säger Nina som har tagit upp träningen igen och börjat springa.

– Jag känner mig så otroligt energisk, jag vill göra saker hela tiden. Dessutom frossar jag i godis och glass, vilket jag aldrig gjorde förut. Förmodligen har det att göra med att jag inte tänker på röksuget då, skrattar hon.

Slösa bort pengarna

Ninas bästa tips för att lyckas sluta röka är enkelt: slösa bort alla pengarna så har du inte råd att handla cigaretter...

– Jag praktiserade det i början och unnade mig dyra saker istället, erkänner hon.

Både Nina och Kim har haft föräldrar som har rökt tidigare men som har slutat idag.

– Jag ska försöka få min 20-åriga lillebror att sluta röka bara, sen är vi rökfria allihopa, säger Nina.

Nu är det bara två veckor kvar till Melodifestivalen. Vad blir nästa löfte om de vinner?

– Vi kommer i alla fall aldrig att börja röka igen, lovar Nina. Det finns ingen anledning, det är ju bara dåligt för oss.

Ninas och Kims 6 sluta-röka-tips

Rökningen är farlig för alla

Petra Holm