Modellen blev sjuk av cigaretterna

HÄLSA

Supermodellen Christy Turlington, 31, rökte 20 cigaretter varje dag. Idag, efter att ha varit rökfri i fem år, har hon insjuknat i lungemfysem, en svår sjukdom som innebär att man långsamt kvävs till döds.

Christy Turlington, 31, rökte 20 cigaretter varje dag. Nu har hon drabbats av den obotliga sjukdomen lungemfysem, som innebär att man sakta kvävs till döds.

Christy Turlington är en av världens mest eftertraktade fotomodeller och jobbar för Calvin Klein.

Hon har arbetat aktivt mot tobak sedan hennes far dog i lungcancer för tre år sedan. Strax efter att Turlington skrev på ett kontrakt om att medverka i en statlig brittisk kampanj mot tobak upptäcktes det att hon lider av lungemfysem, även kallad KOL – kroniskt obstruktiv lungsjukdom – som mest drabbar äldre rökare.

Sjukdomen är obotlig

KOL är obotligt, men kan saktas upp genom att man slutar röka. Men skador som uppstått kan aldrig repareras. Sjukdomen gör att de bubbelformade luftblåsorna i lungvävnaden skadas. Vävnaden blir mindre elastisk och flaxigt trasig. Det blir allt svårare att andas och ger svåra påfrestningar på bland annat hjärtat. Till slut måste patienten få syrgas.

En svensk undersökning visade nyligen att många läkare missar diagnosen KOL och tolkar symtomen på ett felaktigt sätt. En tredjedel av alla rökare får allvarliga symtom från luftvägarna.

11 bra sätt att sluta röka

Svenskarna är bäst i världen på att fimpa.

Varje dag fimpar 40 rökare.

Vill du också sluta röka? Hälsa har samlat ihop de bästa knepen.

Det här händer i kroppen när du slutar röka

Petra Holm