Fläder – det nya naturmedlet

1 av 2 | Foto: Anders Norrsell
Mer än god saft. Fläder har använts i folkmedicinen i århundraden. Nu visar forskning att bären har en stärkande effekt på kroppens immunförsvar.
HÄLSA

Blommor och bär från fläderbusken har i alla tider använts inom folkmedicinen och som krydda i likörer.

Nu har forskare också tagit fram ett extrakt som visat sig effektivt mot influensa och förkylningar.

Sambucus nigra, fläder, fulbom och hylle. Kärt barn har många namn. Släktnamnet kommer från den grekiska antiken och tros syfta på ”sambuke”, en slags harpa som tillverkades av växten. Denna buske, med små gulvita väldoftande blommor och blanksvarta bär, växer både i trädgårdar och förvildad i naturen.

Blommorna är svettdrivande

Fläder har varit en värdefull medicinal- och kosmetikväxt ända sedan antiken. Blommorna innehåller ämnen som främst är svettdrivande och infusioner av dessa används bland annat för behandling av förkylning, hosta och övre luftvägsinfektioner. Bären är milt laxativa och svettdrivande.

Fläderns förmåga att påverka virus och immunförsvaret har i 20 års tid intresserat virologen Madeleine Mumcuoglu vid Hadassah hebreiska universitetets medicinska centrum i Israel. Genom intensiv forskning har hon utvecklat ett extrakt från mogna svarta fläderbär som har visat sig ha en intressant effekt på flera olika influensastammar och förkylningar.

– Vanliga influensavaccin skyddar endast mot vissa stammar, om de muterar är vaccinet inte verksamt. Men fläderbärsextrakt tycks kunna avväpna flera stammar, säger C-G Nilsson, numera pensionerad överläkare vid Novum på Huddinge Universitetssjukhus.

Han har länge intresserat sig för naturmedel och infektioner och kom då i kontakt med doktor Mumcuoglu.

Det har gjorts ett flertal kontrollerade studier på fläderbärsextrakt. De aktiva komponenterna har visat sig kunna stoppa upp första steget av virusinvasionen, det förhindrar att viruset reproducerar sig själv och infektionen förhindras. Extraktet har också visat sig aktivera immunsystemet med ökade nivåer av så kallade inflammatoriska cytokiner.

Bra effekt mor förkylningar

– En norsk randomiserad dubbelblind placebokontrollerad undersökning visade att de patienter som behandlades med fläderbärsextrakt i genomsnitt hade fyra dagar kortare sjukperiod än de som behandlats med placebo, säger C-G Nilsson.

Fläderbärsextraktet har också visat sig ha bra effekt mot vanliga förkylningar, både i förebyggande syfte och för att förkorta sjuktiden.

”Fantastiskt, snuvan lättade efter två dygn”

Förkylnings- och influensavirus golvar oss då och då.

För Pernilla Erlandssson i Edsvära utanför Kvänum var det ett ständigt problem. Tills ett fläderbärspreparat dök upp i hennes väg.

Irene Ahlberg