Kasta inte yxan i sjön...

...fokusera, sikta och sätt den mitt i prick

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Å... hej! I väg med yxan. Inte så lätt som det verkar och bra träning för kroppen.
HÄLSA

Att kasta prick med en väldig yxa känns som en manlig sysselsättning.

Men många av Sveriges främsta yxkastare är faktiskt kvinnor.

Sporten kräver snarare koncentration än muskelstyrka av sin utövare.

Icke desto mindre tränar kastningen hela överkroppen och ger avkoppling på köpet.

Den dubbeleggade yxan, långskaftad och två kilo tung, virvlar vinande genom luften. Med ett köttigt dunk vräker den in i träet och blir sittande. Dock inte i grankubben som utgör pricktavlan, utan i det omgivande planket.

– Så där ja, rätt teknik och rätt höjd. Sikta lite mer åt vänster bara, säger Lasse Persson, 53. Själv har han kastat yxa i över tio år och har en central roll i svenska yxkastarförbundet och Tönnångers yxkastarklubb.

En tveksam vårvind blåser mellan granar och stenbumlingar vid Tönnångers träningsplats, strax intill skogen några mil från norrländska Söderhamn. Trädens tidlösa sus, mossbumlingarna och gamla stenstolpar som ser ut som runstenar inger en stämning av nordisk forntid och karga vikingadåd. Yxan med sin dubbla uppsättning av knivvassa stålblad passar perfekt in i bilden.

”Det gäller att vara smidig”

Jag fattar yxan med båda händerna och böjer den bakom huvudet mot ryggen. Lutar mig lätt tillbaka och slungar sen iväg den med våldsam kraft. Detta visar sig vara fel teknik. Yxan roterar fel och slår nästan av skaftet mot tavlan.

– Det gäller att vara mer smidig, säger SM- och VM-vinnaren Mona Elofsson, 56.

Sen tar hon sin egen yxa och gör ett mjukt kast. Yxan far i en perfekt båge och fäster likt en dartpil i tavlans röda öga.

Kommer från Kanada

Sina mångtusenåriga anor till trots är dagens yxkastningssport utvecklad av kanadensiska skogshuggare på 1800-talet. De arbetade ibland ute i skogen i månader i sträck och fördrev långtråkigheten med att kasta sina yxor mot mål. Yxorna hade ett blad för trädhuggning och ett för kvistning, vilket visade sig ge den ballistiska balans som gjorde dem till idealiska kastverktyg.

Sporten spred sig över världen och nådde Sverige på 70-talet. Idag anordnas tävlingar av klubbar på flera håll i landet.

– Det bästa med yxkastningen är att man kan hålla sin tävlingslust vid liv även om inte kroppen är så vältränad, säger Lasses bror Stefan, 57, SM-mästare i orientering på 1970-talet och ordförande i Tönnångers yxkastarklubb.

Några viktiga fysiska förutsättningar för att kasta yxa finns inte och därför kan i princip alla anamma sporten. Mer väsentligt är en förmåga att stänga av omvärlden och koncentrera sig. För att träffa krävs det full fokusering på tavlan och att yxan lämnar kasthändernas båge i exakt rätt ögonblick. Avkopplandet innebär ett andrum från världen utanför under ett par timmars samvaro i friska luften.

Kroppen får träning

– Men kastandet ger träning för kroppen också. Armar, axlar, rygg och mage tränas i både styrka och smidighet. Och under tävlingarna får man mycket frisk luft och promenader, säger Lasse Persson.

Under de tio åren som yxkastning varit en etablerad sport i Sverige har inga allvarliga olyckor inträffat. Men tänk på att alltid vara noga med säkerhetsavstånden. Naturligtvis ska ingen stå framför eller bakom dig när du kastar.

En dubbeleggad yxa kan du köpa i välsorterade järnaffärer eller genom yxkastarförbundet. Priset ligger från 650 kronor och uppåt. Såga av skaftet enligt nedanstående mått.

Så här gör du:

Yxa och tavla:

Johannes Lundborg