Fråga psykologen

HÄLSA

Kerstin Hellström är leg psykolog och leg psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Har du frågor om psykologi skicka ett mail till: [email protected]

eller skriv till: Fråga Psykologen,

Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Jag vågar inte tala inför folk

Jag har börjat plugga och insett hur svårt jag har att tala inför folk, det behöver inte vara mer än några meningar. Jag går på Komvux och vill söka in på högskola så jag måste komma över detta. Frågan är hur?

Det du lider av är social fobi. Visst kan det vara ologiskt att man kan prata annars, men inte inför grupp. Skillnaden är ofta att man upplever sig ha mycket större krav på sig när man står inför gruppen. Det är dina tankar som ställer till det. Allt måste bli bra och du får inte visa att du är nervös. Och då spänner du dig och blir nervös.

Pröva att hålla föredrag hemma, gärna inför video, först ensam och sedan inför familjen. Ett andra steg kan vara att gå en kurs för muntlig framställan. Om det känns omöjligt sök en kognitiv beteendeterapeut som arbetar med social fobi, helst i gruppform.

kan lungorna sluta fungera?

Varje natt tror jag att jag ska dö för att lungorna stannar. Hur vanligt är det att lungor stannar? Kan man inbilla sig att andningen är sämre ?

Tankarna på att något är fel kan ge väldig ångest och man kan oftast genom det känna att man får bekräftelse på att det faktiskt är något fel. Det framgår inte om du genomgått någon läkarundersökning men jag utgår från det och att det inte fanns några fel. Du kollar förmodligen andningen stup i kvarten vilket gör att du upplever att du har svårigheter att andas. Har du några bevis för att lungorna har stannat? Vad händer om du håller andan?

Förmodligen startar andningen av sig själv, du kan möjligen känna dig andfådd. Fundera över frågorna. Om det inte hjälper – kontakta din psykiatriska öppenvårdsmottagning så kan de hjälpa dig att bryta den onda cirkeln.