Fråga doktorn

HÄLSA

Mikael Lördal är medicine doktor och överläkare vid Huddinge universitetssjukhus och specialist i invärtesmedicin och mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar. Har du frågor till Mikael Lördal skicka ett mail till: [email protected]

aftonbladet.se eller skriv till: Doktorn, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm

Varför försvann mitt luktsinne?

Efter en förkylning försvann mitt luktsinne. Det har gått en månad sedan dess utan att jag känner några som helst lukter eller dofter. Vad kan detta bero på? Kan jag få hjälp med detta eller ska mitt liv förbli luktlöst?

Vid förkylning är det som bekant vanligt att luktsinnet försämras i större eller mindre utsträckning på grund av nästäppa. När nästäppan ger vika återkommer luktsinnet med full styrka.

Vad jag kan förstå har du repat dig från förkylningen men luktsinnet har ändå inte återkommit, vilket är ovanligt. I sällsynta fall kan luktsinnescellerna förstöras vid en virusinfektion. Jag tycker att du ska konsultera en öron-näsa-hals-läkare för dessa besvär.

Kan ögat tränas att se färger?

Jag har en färgdefekt som gör att jag inte ser skillnad mellan vissa nyanser. I vardagen lider jag inte av det, men har nu funderat på att söka in på polishögskolan och ett antagningskrav är normalt färgseende. När jag mönstrade till lumpen gav resultatet icke normalt färgseende. Kan man träna ögat att känna igen eller se färger?

Du skriver inte hur din färgdefekt yttrar sig, men kanske är det röd-grön svaghet eller röd-grön blindhet, som ju är de vanligaste deftekterna. Den som är röd-grön-blind upplever färger som gula eller blå av olika mättnad och ljushet. Den som har röd-grön svaghet upplever alla färgtoner, men en del av dessa med reducerad mättnad/fyllighet. Defekten är tyvärr bestående och du kan inte räkna med någon förbättring.

Typiskt för personer med defekter i det röd-gröna seendet är inte enbart svårigheter att urskilja röda föremål, till exempel plocka lingon, utan även svårigheter med att se vissna löv eller torra grenar på barrträd.

Räknas alvedon som läkemedel?

Jag har några frågor om mina mediciner, Thacapzol och Levaxin. Går det att dricka alkohol under den tid man äter medicinen? Det står på förpackningen att man inte får ta medicinerna tillsammans med andra läkemedel. Räknas Alvedon och Ipren till läkemedel eller går det bra att ta en tablett vid värk? Jag äter värktabletter cirka 4 gånger per år.

Ja, du kan dricka alkohol när du tar medicinerna Levaxin och Thacapzol. Alkoholen varken försvagar eller förstärker effekten av dessa läkemedel. Det finns flera läkemedel, till exempel järnpreparat, som försvårar/minskar upptaget av Levaxin från tarmen. Om man måste använda dessa läkemedel måste det gå ett antal timmar mellan Levaxin och dessa läkemedel.