Jösses, en sån folkfest!

I dag är det dags för härliga Göteborgsvarvet

1 av 4 | Foto: KAMERAREPORTAGE och GÖTEBORGSPOSTEN
HÄLSA

Vi, en klunga löpare, närmar oss Götaplatsen i god fart.

Plötsligt spärras gatan av, två mammor med barnvagnar och några glada killar med ölsejdlar har företräde.

Göteborgsvarvet - folkfesten där allting kan hända.

Inte sedan broöppningen i Strängnäs på 80-talet har jag känt mig så snopen. Men mina svordomar drunknar i larmet, musiken, trafiken.

Så här efteråt kan jag konstatera att just den incidenten, på Kungsportsavenyn, är ett av mina mest bestående löparminnen.

Tider, placeringar, smärtupplevelser, allt bleknar med åren. Men det skojiga kommer man ihåg.

Göteborgsvarvet ÄR roligt. 21 kilometer på asfalt, visst, men en halvmara är ju ändå överkomlig. Och vilket varv sedan! 23 000 löpare, många av dem utklädda, festskrudade, möter bifallet från en 150 000-hövdad entusiastisk publik. Och längs hela banan, i denna kokande gryta, underhåller ett 30-tal orkestrar.

"Ingo blev fly förbannad"

Det doftar från alla uteserveringar, vinden sliter i flaggorna, bajamajorna står på långa rader, sjukvårdstält, bårar, massagebänkar, trumpeter, mc-poliser, staket, broar, skyltar, trafikavspärrningar.

En gång tog vattnet slut vid Ingela Karlsson uppe i Keillers park. En av tusentalet löpare som ännu inte passerat vätskestationen var Ingemar Johansson. "Ingo blev fly förbannad, ja, gud vad arg han var", minns Ingela.

Kungen då? Nej, han har inte hörsammat alla inbjudningar, inte ännu. "Det ligger inte i Hans Majestäts program", brukar hovet svara.

Vasaloppet, Tjejmilen, Stockholm Marathon - härliga tävlingar - men som folkfester kan de inte riktigt jämföras med Varvet i Göteborg.

- När äventyret är som störst händer det att benen får vingar, säger Lars-Ove Wallin från Södertälje, en av många som ställer motionssäsongernas tideräkning efter just Varvet.

Magnus gör sin 22:a start

Till alla cirka 9 000 anmälda löpare som varje år, av någon anledning, inte brukar komma till start vill jag säga: Skärpning, ni vet inte vad ni går miste om.

Inte skräms ni väl av de tre motluten, vid Säldammen i Slottsskogen, Älvsborgsbron och Göta älvbron?

Det gör i alla fall inte Magnus Larsson, som självklart står på startlinjen i dag. Magnus, som är polis, debuterade i första loppet 1980, som 13-åring, och har sedan dess sprungit alla år. Precis som sin pappa, Ingemar Larsson, Äspereds IF, Borås.

Du gör din 22:a start i år, tänker du lägga av sen?

- Är du inte klok, inte kan man ge upp nu. Tänker fortsätta minst 22 år till, säger Magnus och tänker på familjeprestigen.

Men nöjet och hälsan är viktigare än tider och prestationer. Numera hinner Magnus titta på folk längs banan och på alla löpare med roliga kläder.

30 000 löpare har anmält sig

Tomas Sjöman