Katten, vad vi är bra för er

Hundägande män lever längre

1 av 3
HÄLSA

Det behöver inte vara hundar eller katter. Marsvin, råttor, fiskar och sköldpaddor går också bra. Till och med en vandrande pinne kan höja livskvaliteten.

Allt fler undersökningar visar att djur har positiv effekt.

- Barn som växer upp med djur lär sig ta ansvar och får ökad social kompetens, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund.

I en amerikansk studie levde betydligt fler hundägande män ett år efter sin hjärtinfarkt jämfört med män utan hund. Kanske beror det på att hunden kräver ett sundare liv med mera motion, kanske på att hunden fungerar lugnande bara genom att finnas till.

Akvarium lugnar

Vi blir lugna av fiskarnas rörelser i akvariet. Det kan bero på att vi fortfarande är stenåldersmänniskor innerst inne. För mycket länge sedan bodde människorna ofta i grottor. På slätten nedanför grottan gick djuren och betade. Så länge de betade lugnt och stilla fanns det ingen anledning till oro. Men om de flydde tydde det på fara.

- I vårt undermedvetna kopplar vi fiskarnas simmande till de lugnt betande djuren och känner trygghet. Det kan vara därför blodtrycket sjunker av akvarier, säger Johan Beck-Friis.

Österrikiska studier visar att demenspatienter som regelbundet får umgås med djur mår bättre än patienter i en kontrollgrupp.

Mindre läkemedel behövs

De som fick besök av hundar och katter, kaniner och fåglar åt och drack bättre, höll sig oftare rena, klädde på sig själva, gick bättre, hade mindre ont, talade mer och var mindre deprimerade.

- Användningen av antidepressiva läkemedel sjönk.

Johan Beck-Friis är inte förvånad över resultaten. Egentligen tycker han att fördelarna med djur är självklara.

Vanligt utomlands

- Vi har haft sällskapsdjur i tusentals år. Det hade vi inte haft om vi inte mått bra av det.

Utomlands är det vanligt med djur i vården.

- I Sverige har det funnits mycket fördomar och skepsis hos personal och anhöriga. Många tror att det är smutsigt och bökigt med djur, säger Johan Beck-Friis.

- Men de som prövat ser bara det positiva.

Numera uppmuntras djur i äld-revården också här. I Stockholm ska till exempel de som flyttar till äldreboende få ta med sig sina sällskapsdjur om de vill.

Hundarna sprider lugn på hemmet

Husdjur har lugnande effekt och är dessutom ett bra samtalsämne

Eva Tiwe