Rätt frekvens tar bort stress

Surrande ljud och och blinkande glasögon ger avslappnande terapi

1 av 2 | Foto: Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
HÄLSA

Lampor som blinkar i rött och grönt. Ljud som surrar.

Nej, det är inte science-fiction.

Ljud- och ljuseffekter används i en terapi för din vardag.

Terapin sägs hjälpa mot stress, sömnproblem och ge ökad målmedvetenhet.

Efter en resa plågades Bertil Fanger, 39, av en ledsjukdom i åratal.

Med hjälp av bland annat ljud- och ljusterapi har han framgångsrikt behandlat sina problem.

Användaren behöver inte röra ett finger under terapin. Musik som utgörs av vågskvalp och flöjttoner flyter in genom hörlurarna tillsammans med ett diffust surrande. Ett par tättslutande "solglasögon" blinkar hypnotiskt genom stängda ögonlock. Världens hastighet saktar stilla ner.

Mind-machines, virtuell stresshantering, neurobalancer, Braintuner, LS-maskiner, Zen-maskiner. Terapin och utrustningen som används har många beteckningar, men kan samlas under namnet ljud- och ljusterapi. Standardutrustningen består av en dosa som användaren kopplar hörlurar och ett par särskilda glasögon till. De senare är försedda med dioder som blinkar under terapin. Koppla in en cd-spelare till dosan och utrustningen är komplett.

Terapin tar 10-45 minuter. Dosan med hörlurar och glasögon kostar från 1 200 kronor och uppåt.

Fungerar som självhypnos

- Vi kombinerar ljud- och ljusterapi med suggestioner där man visualiserar hur man klarar tentan eller lyckas bra med ett föredrag. Det fungerar ungefär som självhypnos, säger David Horn, verksamhetsansvarig på Fysiken i Göteborg, ett träningsställe för studenter.

Innovatörerna har mätt de frekvenser som hjärnan arbetar på vid avslappning, inlärning och kreativt skapande. Genom att dosan spelar upp ljud på samma frekvens sägs utrustningen stimulera hjärnan att gå in i motsvarande tillstånd.

Ljusen försätter användaren i ett lätt hypnotiskt och mottagande tillstånd. Vivo Mäghi, importör av ljud- och ljusmaskiner, anknyter ljuseffekterna till ljusets skiftningar i naturen som ska stimulera ett omedvetet urminne av frid och ro.

- Man kan jämföra med det rytmiska glittrandet på havsytan, säger han.

Att hitta vetenskapliga belägg för att ljud- och ljusterapi fungerar är svårare. Få av forskarna på universiteten i Stockholm, Göteborg och Lund har hört talas om terapin.

Inga maskiner behövs

- Möjligen kan man påverka indirekt med ljud och ljus, men det går bra utan dyra maskiner, säger forskaren Martin Ingvar, klinisk neurofysiolog på Karolinska institutet i Stockholm.

- Kanske har terapin effekt ändå. Att ligga still och lyssna på avslappnande musik har ju en rogivande effekt, säger han.

Bertil Fanger låg på sjukhus i långa tider under 90-talets början på grund av sin sjukdom. Läkarnas diagnos var Reiters syndrom, en ledsjukdom som anses uppträda efter en maginfektion.

- Jag gick alternativa vägar för att bli frisk: shiatsu, akupunktur, energimassage och framförallt floating. Det hjälpte mig en hel del. Men jag insåg att det framför allt handlar om en mental inställning, att se sig själv som frisk för att bli det, säger han.

Lindrade besvären

Bertil lånade en Brain-tuner av en kamrat för sex, sju år sen och kände direkt att han försattes i ett annorlunda medvetandetillstånd. Han började använda maskinen för att förstärka sina visualiseringar av hur han blev frisk. Han föreställde sig också att själva ljuset hade en helande effekt.

Ljud- och ljusterapin och visualiseringarna gav resultat. Med dess hjälp har han lindrat sina besvär så att han inte längre behöver äta smärtstillande medel.

- Jag ser terapin som massage för hjärna och nervsystem. Det är ett redskap för att skapa balans i kroppens energibanor, säger Bertil Fanger.

Blir mer levande som person

Numera använder han sin egen Brain-tuner i perioder. Vissa tider ganska intensivt, för att därefter göra ett uppehåll i ett par månader.

Så här års ser han delvis terapin som ett bra sätt att ta in ljus i organismen.

- Men framförallt handlar det om att stimulera ett ökat mentalt och själsligt flöde, att bli mer levande och i kontakt med sig själv, säger han.

Hjärnan jobbar på olika frekvenser

Mystiska 7,83 Hz

Johannes Lundborg

ARTIKELN HANDLAR OM