Jag har absolut inte blivit smalare av att äta vegetariskt!

Tilde de Paula, programledare och vegetarian chattade idag om hur det är att leva grönt.

HÄLSA
Foto: Per Björn

Tilde de Paula säger: Hej! Här är jag!

Lisa säger: Hej Tilde! Jag är 13 år men vegetarian och jag tränar mycket, kan du ge mej några tips på bra vegetarisk mat som man behöver för att orka med träningen?

Tilde de Paula säger: Som tjej måste du få i dig JÄRN - jätteviktigt, annars orr du inte ens med en vanlig dag! Se till att äta böner, inga "menlösa" grönsaker som bara är vatten. Broccoli... Kombinera mjölkprodukter med c-vitamin! Lycka till

Matilda säger: Vilka basprodukter är bra att ha hemma om man vill äta vegetariskt ?

Tilde de Paula säger: Jag älskar pasta så jag har alltid pasta hemma - det kan man göra mycket gott vegetariskt med. Ha alltid broccoli och blomkål hemma - det är matigt! sen finns det ju vegetariskt "kött" det är gott!

Tomaten säger: Hur är det att vara vegetarian på resor?

Tilde de Paula säger: Det beror på vart man åker! I Turkiet kan det vara som en dröm - de har underbar vegetarisk mat. I Italien var det faktiskt inget vidare och i Latinamerika tror de att man har fel i huvudet om man inte äter kött!

Kajsa säger: Varför valde du att äta grönt?

Tilde de Paula säger: För att jag inte gillar kött. Jag gillar inte blodsmaken, jag gillar inte senor eller oidentifierbara klumpar i köttbullarna!

LAURA säger: Är din familj vegetarianer?

Tilde de Paula säger: Ingen i min familj är vegetarien!!! Alla äter kött utom jag! I början fick jag gliringar, men nu har alla vant sig!

Matilda säger: Du är ju gravid - får ditt barn i sig alla viktiga näringsämnen nu eller behöver du äta tillskott ??

Tilde de Paula säger: Jag måste äta tillskott - mina blodvärden sjunker tyvärr under det acceptabla och jag kan ju inte kompensera med blodpudding om man säger så! Men jag äter duktigt med järn och vitaminer.

Madde säger: Har du varit med om att bli hembjuden till någon som har lagat kött till middag? Är inte det lite pinsamt?

Tilde de Paula säger: Jo, innnan alla visste att jag var vego så hände det ofta, men det är inte så pinsamt. Jag bara vräker i mig av allt annat, potatis, sås, grönsaker, eller vad det nu kan vara! Jag är så matglad så jag brukar bli nöjd ändå!

defredrik säger: Men Tilde om du köpper kött med kvalitet så slipper du senor, och steker du köttet ordentligt så slipper du blodsmaken.

Tilde de Paula säger: Jo - det är sant. Men faktum är att jag inte har ätit kött på så länge att nu KAN jag inte, inte ens om jag försöker. Det tar emot. Jag kanske ska tillägga att jag gjort research på djurförsök och reportage i slekterier, och det hjälpte inte tyvärr...

elisabeth säger: Hej Hur gör du för att alltid se så otroligt lycklig ut.Är du sp lycklig

Tilde de Paula säger: Ha! Vilken rolig fråga! Jag är en jäkligt glad människa, jag har bestämt mig för att få ut mesta möjliga av livet - men det är klart att jag har pissdagar då allt bara ballar ur....

The Man säger: Är det just den vegetariska maten som gör att du är så slank och fin

Tilde de Paula säger: Du skulle se mig nu när jag är i sjunde månaden! Jag är smal av mig, men jag gillar också att träna och jag har absolut inte blivit smalare av att äta vegetariskt!

Madde säger: Hej Tilde! Vad är det roligaste med att vara programledare i Frivolt?

Tilde de Paula säger: Det roligaste med just Frivolt är nog att det handlar om ämnen som jag verkligen tycker är intressanta själv. Som sex, samlevnad, mode, trender, hälsa, välmående... ja du vet!

maja säger: var kommer du ifrån?

Tilde de Paula säger: Min mamma är från New York i USA, min pappa är från Brasilien och jag är en glad blandning med hjärtat i Sverige!

johan säger: Jag vill bara säga att du är en förebild för yngre mäniskor men oxså för dom äldre du är kanon lycka till i livet

Tilde de Paula säger: Tack Johan, du anar inte hur mycket sånt värmer. Å du måste vara en kanon-kille eftersom du kan bjuda på beröm!

Madde säger: Har du någon favoritrestaurang som lagar vegetariskt?

Tilde de Paula säger: Nej, faktiskt inte... Det finns inte så många vegoresturanger. Men i Stockholm, på Malmskillnadsgatan ligger en arabisk resturang som heter 2 Plan, där har de faktiskt några kanongoda vegetariska rätter!

LAURA säger: Vilken är din favoriträtt?

Tilde de Paula säger: Min favoriträtt måste vara pasta... eller vegetariska burritos förresten!

micke säger: Vad håller du på med för projekt?

Tilde de Paula säger: Just nu äjobbar jag med Cirkusprinsessan som sänds på Sveriges Television snart! Men i höst blir det Frivolt igen och i vinter gör jag förhoppningsvis insamlingsgalan Bara Barn igen!

TildeRules säger: Vad har du jobbat med tidigare?

Tilde de Paula säger: Jag har varit städerska, pizzabagare, tidningsutdelare, kassörska, kallskänska, motorsågsförsäljare, guide, tolk, översättare, journalist, barnflicka...

LAURA säger: När ska du ha barn?

Tilde de Paula säger: Jag föder i juli!

Matilda säger: Ska du inte trappa ner nu när du är gravid ? Din kollega lotta Jankell - ska ju göra det

Tilde de Paula säger: Ja, Lotta trappar ner, och jag respekterar verkligen att hon väljer det. Men var och en ska ju göra det den mår bäst av och jag skulle nog klättra på väggarna om jag inte fick jobba - men jag lovar att hålla koll på mina bebisar så att ingen av dem h

midas säger: har ditt matintresse påverkats av dina resor?

Tilde de Paula säger: Jag har alltid gillat mat, som social grej, däremot har jag svårt för att äta själv, eller bara för att man så att säga måste. Jo, det är klart att mitt matintresse påverkats av resorna, jag har hittat nya matkulturer som jag gillar!

Matilda säger: Blir sexlivet bättre om man äter vegetarisk ??

Tilde de Paula säger: Ha ha ha!!! Det vet jag inte! Det har jag inte tänkt på! Sexlivet blir allra bäst av medvetenhet, och det kanske man har ett extra stänk av som vegetarian, vad vet jag?!

Tilde de Paula säger: Hörrni! Nu måste jag sluta chatta, för det är visst någon annan som står på tur! Tack för roliga frågor och intelligenta inlägg! Kram på er!/Tilde

Moderator säger: Tack Tilde och alla chattare! Ni kan fortsätta att ställa frågor om vegetarisk mat till Kristina Eriksson, matexpert, som chattar kl 11.30