Nya vanor blev Christers räddning

Stroken och risken att få diabetes blev vändpunkten

HÄLSA

Stress och dåliga matvanor höll på att rasera Christer Olofssons hälsa.

Han drabbades av stroke och var nära att få diabetes.

Men tack vare en ny behandlingsmetod har Christer lyckats ändra livsstil och är i dag helt återställd.

Patienter i grupp ska själva komma fram till bästa lösningen att ändra livsstil. Det kan vara effektivare än expertråd, visar ett nytt behandlingsprogram i Umeå.

Foto: BJÖRN WANHATALO
För två år sedan drabbades Christer Olofsson av en mindre blödning i hjärnan. Hans värden var usla och han riskerade att få diabetes. Det blev varningsklockan som fick honom att ändra livsstil.

En dag i maj för två år sedan svimmade Christer Olofsson plötsligt efter jobbet. Han vaknade upp på neurologen förlamad på hela vänstersidan drabbad av stroke.

- Jag var bara 45 år och hade aldrig hört talas om stroke i den åldern, säger han.

Stress. Nästan obefintliga matvanor. Ingen motion. Det bäddade för hjärnblödningen.

- Det visade sig att jag hade högt blodtryck, höga blodfettvärden, kraftig övervikt och dålig blodsockerreglering. Det lägger grunden inte bara för hjärt-kärlsjukdom, utan också för vuxendiabetes.

Kom med i ny behandlingsmodell

Ett år efter strokeanfallet, en mindre blödning i hjärnan, kom Christer med i en ny behandlingsmodell i grupp i Umeå för att ändra livsstil.

- Gruppen blev min räddning. Tack vare hjälp och råd från andra med liknande problem har jag orkat ta itu med och förändra mitt liv. Utan deras stöd hade jag inte klarat det, säger han.

Christer kom med i gruppen för ett år sedan. Han gick då med käpp. Deltagarna fick först skriva ner sina mål efter ett år. Christers mål var: att bli återställd fysiskt, att minska från 94 kilo till 80 kilo i vikt, att motionera regelbundet, orka springa en mil, att äta rätt och regelbundet samt att åter vara i arbete.

- Jag har uppfyllt allt utom jobbet. Jag är fortfarande sjukskriven.

I dag har Christer perfekta värden utom för stresshormonet kortisol. Det tar lång tid att stabilisera efter långvarig stress.

- Jag är en stressmänniska som gillar att vara i farten. Det behöver inte vara fel. Mitt problem var att jag aldrig tillät mig att vila. Det gällde att rusa från punkt A till punkt B på kortaste tid. Jag kunde köra omvägar på en-två mil för att slippa bli stående vid ett rödljus

Åt aldrig i lugn och ro

Christer är rektor för en högstadieskola. Han har också varit elittränare för ett fotbollslag i division 1.

- På skolan hade jag svårt att lämna över uppgifter till andra. Jag ville klara det mesta själv. Fritiden var alltid fylld av aktiviteter.

Han tog sig aldrig tid att äta frukost eller äta i lugn och ro.

- Jag behandlade kroppen som en bil. Jag skvätte i lite bränsle då och då för att den skulle gå. Bränslet var mest ostmackor som gick snabbt att göra.

Om någon vecka har Christer sista träffen med de andra i livsstilsgruppen. De har då förhoppningsvis fått en inre kraft att hålla kvar motivationen och sina mål även i vardagen.

- Det kan vara lätt att falla tillbaka i gamla vanor utan stöd av varandra i gruppen. När några var deppiga peppades de av andra, som då mådde bra. Man kunde säga att det här har fungerat för mig, pröva, det kanske även är bra för dig.

Gruppen diskuterar fram lösningar

Trötthet och ökad törst kan vara tecken på vuxendiabetes

Nytt program hjälper sjuka att själva finna lösningarna

Så har Christer förändrat sitt liv

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM