Allt är inte guld som glimmar

Du blir inte rik, men det är avkopplande att vaska guld

HÄLSA

Guldfeber!

Hälsas utsände har vaskat ädla metaller i Småland och fann några dyrbara korn.

Guldvaskning är ett kul äventyr som ger både spänning och avkoppling.

Foto: Putte Merkert
Vaskning kräver tålamod. Om och om igen görs samma rörelser när de små guldkornen ska vaskas fram.

Vaskpannan skakas rytmiskt så att smågrus och sand skiktas. Sedan sveps pannan genom vårbäcken. Sandens översta lager förs med av det långsamma flödet, sprider sig som rök i det klara vattnet. Vaskpannan lyfts upp ur vattnet, skakas, och sköljs i bäcken igen. Proceduren upprepas gång på gång i en närmast meditativ ritual.

När finvaskningen sakta sköljer undan den sista svartsanden glimmar det till.

Guld! Sex små korn gnistrar mot vaskpannans blå plastbotten. Adrenalinet stiger: det borde finnas mer i den grusiga jorden! Här kanske finns rikedomar att hämta. Dags att fylla en ny panna!

Tid och omvärld flyter bort i jakten på guld och därför är vaskningen sällsynt avkopplande.

- För guldvaskaren är världen blå, 36 centimeter i diameter och gjord av plast, säger professionelle vaskaren Lars Guldström och syftar på pannan.

Ån bär med sig guldstoft

- En tysk pojke som var här satt hukad över pannan från morgon till kväll och gick inte ens ifrån för att äta. Hans mamma fick mata honom med korvar medan han vaskade.

Tillsammans med sin fru Pia och sonen Rolf driver Lars Guldström ett guldvaskarläger vid småländska byn Ädelfors, namngiven efter de rika guldfyndigheterna från trakten. Lägret för tankarna till legendariska Klondike i Kanada, dit förhoppningsfulla vaskare med guldfeber drog i horder vid sekelskiftet. Trärännor löper kors och tvärs mellan bäckar och diken. Strax intill flyter Emån som burit med sig guldstoft till markerna sedan tidernas begynnelse.

Lägret är en harmonisk plats för guldvaskning. Vårsolen gassar. Vinden bär dofter av årets första blomster. Fåglarna kvittrar i takt med bäckens porlande, vaskarnas småprat och det låga rasslet från deras pannor.

Lars Guldström själv personifierar sinnebilden av en guldgrävare: vresig och gråskäggig, med en medfaren skinnhatt neddragen i pannan. Runt halsen har han en knölig guldklimp som väger hela 93 gram.

- Den hittade jag i Zimbabwe. Jag var glad i en hel dag.

Att vaska guld i Sverige är dock knappast något man blir rik på, trots att vårt land är det guldrikaste i hela Europa. Vinsten ligger snarare i spänningen och naturupplevelsen. Om man söker sig till källan för de framvaskade guldkornen kan man dock stöta på en riktig guldfyndighet.

Vanligt folk finner guldet

Skellefteå älv, Bergslagen och Ädelfors är kända för sin förekomst av guld. Men sannolikt finns det tonvis med oupptäckt guld också på andra håll i landet.

- Alla ställen betraktas som guldfattiga - tills någon hittar guld där. De flesta guldfynden görs inte av experter som geologer, utan av vanligt folk, säger Lars Guldström.

Kanske finns det en guldskatt i dina trakter?

Guldvaskning kan man göra på egen hand, även om det kan vara bra att lära sig tekniken på något "läger". I princip behöver man bara en räfflad vaskpanna och en spade. I faktarutan intill får du några tips på hur du hittar guld.

Så hittar du guld

Prova att vaska här

Johannes Lundborg