Må bra med nötter

HÄLSA

Miljoner ekorrar kan inte ha fel. Nötter är toppen - för hjärtat, nervsystemet och immunförsvaret.

Dessutom är de lika bra mot ledvärk som naturmedlet glukosamin.

Foto: KRISTINA NYLIN
Nyttiga nötter. Ställ gärna en skål med nötter på bordet som du kan ta av då och då.

Nötter innehåller glukosamin, ett ämne som hjälper många ledsjuka. Det har gjort dem högaktuella eftersom naturmedlet glukosamin kanske förbjuds av läkemedelsverket. För alla som inte tål vanliga läkemedel finns då ingen hjälp mot ledvärken. Bortsett från nötter.

- 15 nötter om dagen ger lika mycket glukosamin som ett dyrt preparat, säger Olle Haglund, doktor i medicinsk vetenskap.

- De kolesterolsänkande fetterna, E-vitaminerna och argininet gör nötterna väldigt nyttiga för hjärtat, säger Olle Haglund.

Resultatet av flera studier av stora befolkningsgrupper visar att den som äter nötter ofta halverar risken för kranskärlssjukdomar.

I en Harvardstudie sänkte kvinnor som åt mer än 150 gram nötter i veckan risken för hjärtsjukdomar med 35 procent. En annan studie visar att den som fått en hjärtattack sänker risken för en ny med 25 procent - om de äter nötter minst två gånger i veckan.

Förebygger åderförkalkning

Förutom omättade fetter innehåller nötter flera andra näringsämnen.

-Växtsterolerna i nötter motsvarar vårt hälsosamma kolesterol. Det kan alltså minska halten av skadligt kolesterol i kroppen och förebygga åderförkalkning, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Valnötter och paranötter innehåller järn och protein som håller blodsockret på en jämn nivå. I jordnötter finns vitamin B3 och järn som behövs för bildandet av signalsubstans dopamin, så att minnet och koncentrationen fungerar.

I de flesta nötter ingår även magnesium.

- Det är en otroligt viktig mineral som ingår i enzymatiska reaktioner, bland annat muskelfunktioner. Hjärtat och ämnesomsättningen behöver det, säger Magnus Nylander.

Blir man tjock av fettet i nötter? Nej, nötterna är mättande och hjälper till att hålla vikten.

- Ha en skål med blandade nötter att småäta av! Då får du både ett komplett och dagligt intag, säger Olle Haglund.

Satsa på de bästa nötterna

9 bra nötter och 1 dålig

Johannes Lundborg