Fråga näringsforskaren

HÄLSA

Dr. Magnus Nylander är expert på näringsfrågor och träning och vet hur man ska äta för att få bäst träningsresultat och må bra. Har du frågor om mat och träning skicka ett mail till: [email protected] eller skriv till: Näringsforskaren, Aftonbladet Hälsa, 105 18 Stockholm.

hur blir jag av med bukfettet?

Jag är 44 år. För ett år sen vägde jag 73 kilo till mina 166 cm. Jag började jogga 4 dagar i veckan och gick ner 6 kilo på 3 månader. Nu tränar jag 5 dagar i veckan och har vägt 68 kilo sista halvåret. Till frukost tar jag en kopp kaffe och en mugg fullkornsvälling. Fika på jobbet är en kopp kaffe och en macka med kaviar. Näringsriktig lunch i sjukhusmatsalen. På kvällen blir det välling+macka utan smör eller lagad mat. Vad ska jag göra för att bli av med bukfettet?

Jag tycker att du ska pröva att öka tiden rejält (inte intensiteten) på ett par träningspass i veckan. Under sommarhalvåret är det exempelvis härligt och skonsamt att cykla. Kanske du och maken kan köra något riktigt långt lågintensivt pass tillsammans under helgerna. Det är framför allt tiden du arbetar som avgör hur mycket fett du förbränner. Glöm inte att äta mycket grönt (låt det dominera) till både lunch och middag. Undvik feta mejeriprodukter. Ät magra köttzprodukter.

vilken form av vinäger är bäst?

Vilken form av intag av äppelcidervinäger är bäst, kapslar eller dryck? Om man dricker den, vilken bör doseringen vara?

Vinäger innehåller många ämnen vars sammansättning och nivåer beror på ursprungskällan. Förutom vinäger på flaska finns nu olika typer av vinäger i kapselform. Vilket som är bäst kan jag inte avgöra, men det finns långa traditioner och mest erfarenhet samt i viss mån forskning, som pekar på särskilda hälsobefrämjande effekter med vanlig flytande vinäger. Man bör följa de rekommendationer som producenten av vinägern ger.

ARTIKELN HANDLAR OM