Här finns hjälpen för dig med inkontinens

Var tionde 40-årig kvinna läcker urin

HÄLSA

Var tionde kvinna i 40-årsåldern kissar på sig eller läcker urin minst en gång i veckan. Problemet gäller även yngre kvinnor.

Men det finns hjälp att få.

Foto: ANDERS WEJROT
Anna-Lena Hellström.

– Urininkontinens är ett stort, dolt folkhälsoproblem. Man ska söka hjälp, säger Anna-Lena Hellström, uroterapeut och docent vid Göteborgs universitet.

Hon är en av Sveriges första uroterapeuter och har varit med att utforma en särskild utbildning kring urininkontinens, den första i sitt slag i världen.

– Behovet är stort. Bara hälften av dem med inkontinens söker vård. Andra anpassar livet efter inkontinensen så att de kanske slutar gympa eller vara ute bland folk. Det är mycket vanligt, säger hon.

Urininkontinens uppmärksammas alltmer, senast i en rapport från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering), där Anna-Lena Hellström satt med i projektgruppen.

– Det finns många behandlingar, visar rapporten. Mest studerat med bra effekt är framför allt bäckenbottenträning och operation för ansträngningsinkontinens. För trängningsinkontinens är det blåsträning tillsammans med blåslugnande medicin alternativt elektrostimulering.

Individen kan dock pröva andra metoder, som akupunktur, hypnos eller TNS (transkutan nervstimulering), som kan ha effekt på vissa, menar hon.

– Det finns inte heller bevis för att minskad östrogenproduktion i klimakteriet kan orsaka inkontinens eller att östrogen kan förbättra inkontinens, som många tror.

Ökar urininkontinens?

– Det är svårt att säga. Kvinnor är mer fysiskt aktiva nu än tidigare. De joggar, gympar och idrottar. Det ställer större krav på muskulaturen i bäckenbotten och kan belasta den på ett sätt som den inte är gjord för. Det kan bidra till inkontinens.

– Vissa förlossningsställningar, som kvinnan väljer själv, kan göra det svårare för barnmorskan att komma åt att stötta bäckenbotten när barnet trycker på. Det kan också bli en extra belastning.

Varför är urininkontinens vanligare bland kvinnor?

– Bäckenbotten är en platta med muskler som som stöttar upp urinblåsa och ändtarm, liksom livmoder och slida i underlivet. I muskelplattan finns öppningar för urinrör och ändtarm och hos kvinnor även för slidan. I sin konstruktion är därför bäckenbotten svagare hos kvinnor än hos män.

Då är det lämpligt att knipa

5 tips för dig som kissar på dig lätt

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM