"Knipövningar" kan förbättra och bota urinläckage

1 av 4
Bild 1
HÄLSA

Träna och stärk dina muskler i bäckenbotten. Det kan förebygga, förbättra eller bota ansträngningsinkontinens.

– Ta befälet över din urinblåsa och låt den inte styra tillvaron, säger Inger Nordlander, sjukgymnast och uroterapeut på kvinnokliniken, Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Flera hjälpmedel mot ansträngningsinkontinens finns.

– Men bästa metoden är den egna träningen. 70 procent blir bättre eller helt botade genom att träna bäckenbotten. Idag använder kvinnor trosskydd alldeles för mycket, kanske rädda för att läcka urin.

– Men trosskydd ska bara användas i nödfall eller under gympa eller när man är förkyld och hostar och nyser. Annars vänjer man kroppen vid dem. Det viktiga är att själv stärka kroppen, säger hon.

Anpassar livet efter urinblåsan

Många kvinnor, som lider av ansträngningsinkontinens, har anpassat sina liv efter urinblåsan och undviker alla situationer där de riskerar att läcka.

– De springer inte längre, de lyfter inte, leker kanske inte med sina barn eller är inte med på aktiviteter i arbetslivet.

Det är ”knipövningar” som gäller framför allt.

– Att knipa kan ligga som ett dåligt samvete på kvinnors axlar. Få gör rätt. ”Knip” är egentligen fel ord. Vi kniper med munnen och med skinkorna. Men med musklerna i bäckenbotten ska vi spänna och dra igen inåt och uppåt mot toppen på slidan. Det kan vara svårt att hitta rätt i början.

Det är samma muskelspänning som när man förhindrar att en tampong åker ut eller håller emot när man är kissnödig, har gaser eller är lös i magen innan man hinner till toalett, menar Inger Nordlander.

– Man kan också tänka sig att man håller kvar något värdefullt uppe i slidan och som man sedan släpper ner under kontroll.

Ett knep är att föra in ett finger i slidan och känna att det spänner om det.

Gynekologen ser om du gör rätt

– Man ska också passa på att be sin gynekolog eller barnmorska vid gyn- och hälsokontroller att bedöma att man gör rätt i samband med vaginalundersökningen.

När man kan knipa i upp till en – två minuter har man fått bra uthållighet. Att kunna knipa åtta – tio gånger i rad och upprepa det tre gånger i rad är bra styrka.

Musklerna i bäckenbotten har en annan konstruktion än övriga muskler.

– Det gör att det tar längre tid innan träningen ger effekt, kanske en – två månader. Man måste vara tålmodig och inte ge upp.

Metoderna som kan hjälpa dig:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson