Terräng eller landsväg – sko dig rätt till turen

HÄLSA

Vad är det som är hårt och som ökar lusten och förmågan?

Rätt svar: Cykelskorna.

Länken mellan människa och maskin.

Foto: Björn Elgstrand

Brukar du fnysa åt de prylgalna cyklisterna, de som man ibland hör klappra omkring med sina metallklossar under sulorna?

Det har jag också gjort. Tidigare. Idag är jag överbevisad om att joggingskor inte hör hemma på cyklister. Åtminstone inte om man har en någorlunda ambitionsnivå med sitt motionstrampande.

– En cykelsko ska ge kraftöverföring, därför krävs en styv sula och spännen som gör att foten sitter fixerad i sulan, säger proffscyklisten Andreas Danielsson.

Spurtklossar att dra med

– Under riktiga cykelskor sitter så kallade spurtklossar. Dessa trycks fast i pedalerna. Vitsen är att du inte bara ska trampa ned pedalerna, utan också kunna dra dem uppåt.

Det fungerar skrattretande enkelt, mycket bättre än de gamla remmarna som man tidigare spände runt fötterna.

Dessa kunde vara svåra att ta sig ur, och därför farliga.

Prova innan du väljer

Andreas Danielsson, som tidigare tävlat som proffs i både USA och i Europa, och idag sysslar med multisport, tycker att du ska prova minst två olika modeller eller märken innan du bestämmer dig.

– Sulan på cykelskorna har olika styvhetsgrader. Den som tävlar på hög nivå kräver oftast styvast tänkbara sula. Men för vanemotionären kan en något mjukare sula, typ hårdgummi, ge bättre komfort i längden. Speciellt om du avser att då och då kliva av cykeln för att, till exempel, göra inköp eller äta lunch.

Så här väljer du rätt sko

Tomas Sjöman